Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Szybka zmiana kodowania
alkesz1718
post 21.08.2017, 21:45:20
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Jako to że od niedawna zacząłem uczyć się z MySQL to chciałbym się dowiedzieć jak w łatwy i szybki sposób zmienić kodowanie całej bazy danych.
Przykładowo mam pewną bazę danych z kodowaniem latin2_general_ci (ISO-8859-2) oczywiście rzadko już jest to kodowanie stosowane i większość przechodzi na UTF-8
Wiem że można ręcznie to robić ale komu by się chciało zmieniać kolumny jak i ich strukturę po kolei a w dodatku mogą wystąpić przy tym krzaczki.
Stosowałem już metodę typu eksportowanie bazy i edycja pliku sql przez notepad++ zmienianie masowo danych słów z iso i latin2 na utf8 po czym tym samym programem zmienienie kodowania pliku na utf8.
Nie powiem ten sposób działa mimo występującego błędu podczas importu (niby że nie dało rady wgrać bazy ale po odświeżeniu i tak się wszystko wgrało jak należy)

Ale chciałbym znać jakiś inny (i zapewne bardziej profesjonalny) sposób na zmianę kodowania całej bazy danych tak aby po zmianie kodowania nie występowały krzaczki

PS. Kodowanie samej strony to ogarnąłem już dawno temu ale zawsze mnie irytuje że jak zmienię kodowanie strony na utf a potem bazę to czasami pojawiają się krzaki
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:40