![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam mały projekt złożony z kilku plików. Są to pliki pomieszane z html i niektóre z nich zawierają przekierowanie header() w index.php mam zadeklarowaną zmienną z klasą połączeń i po przekierowaniu do innego pliku muszę ponownie includować oraz deklarować tą samą klasę. Jak to uprościć? Zrobić template compiler?
-------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Moze pokaz cala strukture bo ciezko wyobrazic sobie o czym mowisz.
Z drugiej strony wyglada to tak, jakbys mial kilka glownych plikow - co jest bledem rzecz jasna. Wszystkie akcje powinny przechodzic przez jeden index.php i to w nim powinno sie deklarowac wszystkie niezbedne obiekty - wowczas nie masz problemu ze musisz gdziec cos duplikowac -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dla całej struktury brakło by strony forum. Po prostu mam w projekcie dużo plików które są wymieszane z HTML i PHP ogólnie wszystko działa tylko mam problem z przekierowaniem zmiennych tzn. chciałbym użyć klasy z np: database.php o nazwie PDO w innych plikach tk aby użyć tylko raz
a nie za każdym razem w każdym pliku podawać tą samą regułę. -------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie o czymś takim jak autoloader nie słyszałeś?
Warto dodać takie narzędzie, dzięki temu będziesz wczytywać klasy bez wczytywania wielu plików. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@Tomplus naprawde uzwazasz ze autoloader pomoze podczas ladowania klasy PDO?
![]() @MESSIAH juz ci napisalem w pierwszym poscie co masz zrobic. Cytat Z drugiej strony wyglada to tak, jakbys mial kilka glownych plikow - co jest bledem rzecz jasna. Wszystkie akcje powinny przechodzic przez jeden index.php i to w nim powinno sie deklarowac wszystkie niezbedne obiekty - wowczas nie masz problemu ze musisz gdziec cos duplikowac Poczytaj rowniez o takich rzeczach jak DI, SOLID i inne wzorce projektowe -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Akurat nie klasy PDO, bo ta klasa jest wbudowana w PHP, tak wiem
![]() Ale prawdopodobnie chodzi mu o coś innego, a new PDO to tylko przykład. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:55 |