![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po kilkunastu nieudanych próbach przesyłania z chatu gry wiadomości do mysql tak, aby były polskie litery, pomyślałem o funkcji str_replace, ale nie wiem, dlaczego to nie działa oraz czy wogóle ma szanse działać. kod:
w czym popełniłem błąd? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie łataj w ten sposób tylko rozwiąż problem. Widać wyraźnie że znaki są w unikodzie. Jak się łączysz z bazą, przez które rozszerzenie?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak wygląda podłączenie. już w samym phpmyadmin używając jakiejkolwiek metody są problemy z wyświetlaniem, kodowanie serwera w ansi, innej opcji nie mam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawidłowo powinieneś przez http://php.net/manual/pl/mysqli.set-charset.php Ustaw odpowiednie kodowanie na stronie (header), w bazie prawidłowe collation dla kolumn i tabel.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:14 |