![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, dzisiaj mam problem z czymś takim
wywala błąd undefined index A to pole formularza
Jest ktoś w stanie to wytłumaczyć? Chyba się nie pomyliłem i do formularza odwołuje się poprzez index o nazwie atrybutu name, a nie id? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 800 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jaką metodą wysyłasz formularz?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz mam kolejny problem też z indexami
Funkcja
Co ciekawe poszedłem tutaj po najmniejszej lini oporu, przerobiłem pod swoje potrzeby skrypt z neta, stosowałem go też na innych stronach i działał - tutaj nie chce działać. Te echa są tylko dopóki zacznie działać, żeby nie było, że tak zostanie, bo docelowo będzie Location: header i komunikat. Ten post edytował Dukov 25.07.2017, 11:28:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No ale jesli ten kod odpalasz rowniez przed wyslaniem formularza to rowniez bedziesz mial ten blad. Moze pokaz caly kod, wlacznie z formularzem
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
@Pyton_100
POSTy działają, w skrypcie logowania też mam null, najpierw było jako isset, jak mnie pamięć nie myli i wywaliło błąd i w kodzie błędy zaproponowąło null i działa, ten skrypt też działa, problem mam z plikiem, a kodu się wstydzę jeszcze, dopóki go nie dopracuje ![]() Ale proszę
Z góry zaznacze, że funkcja za wysyłanie maila, jest niegotowa, tylko skopiowana z innego skryptu, a wrzuciłem ją tam, żebym miał pogląd jak to mniej więcej było ostatecznie zrobione, tak jak nie są hasowane hasła itd, jak zacznie to działać, to będe dopracowywał powoli ten skrypt. Oczywiście większość nie działa, to szkielet, pisałem to wczoraj po nocy i chciałem sobie naszkicować, teraz go sukcesywnie poprawiam. Ten post edytował Dukov 25.07.2017, 11:59:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
enctype="multipart/form-data>
Kazde rozpoczete " trzeba tez zamknac " -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zamknąłem, a efekt ten sam, póki co wykomentuje tę funkcje i poprawiam dalej, zajrzę co jakiś czas, jak ktoś znalazł rozwiązanie, najwyżej jak będę miał wszystko inne "pochytane" to wyrzucę ten warunek i funkcje i napiszę inaczej od nowa.
|
|
|
![]()
|
|
To moze napisz co ci nie dziala, bo jak poki co nie widze. Widzialem ze nie dzialal ci pierwszy warunek, ktory rzekomo poprawiles. Potem napisales ze nie dziala ci co innego ale co to juz nie napisales, tylko ogolnikowo cos o indeksie. Konkrety prosze
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Notice: Undefined index: filename in D:\wamp64\www\scripts\registry.php on line 23
Linia 23 to ten warunek. A ta linia odpowiada za odbieranie plików, pełen kod jest wyżej ![]() |
|
|
![]()
|
|
Pokaz jeszcze raz poprawiony formularz, co by miec pewnosc ze poprawiles to poprawnie
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie sprawdzasz czy !empty($_FILES) a powinieneś. błąd mówi jasno że nie ma indeksu filename ergo nie wysyłasz pliku.
|
|
|
![]()
|
|
Proszę uprzejmie
![]() |
|
|
![]()
|
|
@Pyton jakby nie wyslal pliku to nadal by byl w $_FILES ale oznaczony jako pusty. No chyba, ze juz skleroze mam na starosc
|
|
![]()
|
|
A no właśnie, ten warunek odpowiada za sprawdzenie pliku, 4 to plik niewysłany
![]() ![]() EDIT Pyton ma racje i poleciał 'pomógł' ![]() ![]() ![]() Ten post edytował Dukov 25.07.2017, 12:48:17 |
|
|
![]()
|
|
UPLOAD_ERR_NO_FILE mówi o tym że plik został załączony do formularza ale z jakiegoś powodu nie dotarł do PHP a dokładniej jeśli tmp_name jest pusty czyli np. plik nie móg się zapisać na dysk do tmp.
Ten post edytował Pyton_000 25.07.2017, 13:22:13 |
|
|
![]()
|
|
Powiem tak, zmieniłem na echo, już zacząłem głupieć od tego, bo znowu były problemy, ogólnie warunek nie działa, nieistotne czy plik jest załączony, czy nie warunek spełniony możesz mi powiedzieć pokrótce jak mam napisać ten warunek, żeby sprawdził, czy jest załączony plik, czy nie?
Teraz sobie musze jeszcze opis na forum zmienić. |
|
|
![]()
|
|
- najpierw sprawdzasz czy $_FILES nie jest pusty
- potem sprawdzasz czy $_FILES['filename']['error'] nie ma błedów - dalej lecisz normalnie |
|
|
![]()
|
|
Tak, ale za każdym razem (nawet jak jest pusty) to zwraca, że nie jest pusty
Obojętnie czy jest czy nie, warunek jest spełniony, tutaj chcę sprawdzić TYLKO czy jest pusty, bo czy są błędy mam w funkcji, którą chce wywołać zamiast echo "pusty"; EDIT bez indeksu efekt ten sam, sprawdzałem. Ten post edytował Dukov 25.07.2017, 13:54:49 |
|
|
![]()
|
|
Zrób sobie `var_dump($_FILES);` i będziesz wiedział co tam jest a czego nie ma przy wysłaniu pustego formularza i z plikiem/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 10:22 |