![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzień dobry,
W ramach nauki wzorca MVC postanowiłem refaktoryzować swój portal ogłoszeniowy z PHP strukturalnego na PHP obiektowe z zastosowaniem wzorca MVC. Napisałem kod, dzięki któremu wyświetliłem tożsamą stronę główną, inne proste podstrony, uruchomiłem rejestrację i logowanie użytkowników oraz dodawanie ogłoszeń jednak problem pojawił się w kiedy chciałem wyświetlić ogłoszenia z danej kategorii lub ze strony głównej (wyświetlającej 12 najnowszych ogłoszeń) przejść do konkretnego ogłoszenia. Otóż gdy przechodzę do adresu: www.domena.pl/kategoria/nieruchomosci To mój skrypt słusznie wskazuje, że akcja/metoda "nieruchomosci" w kontrolerze "kategoria" nie istnieje. Podobnie w przypadku adresu: www.domena.pl/ogloszenie/przykladowe_ogloszenie Jasne jest, że nie powinienem tworzyć nowej akcji/metody dla każdej nowej kategorii a już tym bardziej dla każdego ogłoszenia. Co powinienem zrobić, aby takie adresy prowadziły do pożądanej treści? Czy powinienem otworzyć to w sposób następujący: www.domena.pl/kategoria/pokaz/nieruchomosci (kategoria = controller; pokaz = akcja; nieruchomosci = parametr) I w .htaccess ukryć jakoś fragment "pokaz/"? Będę wdzięczny za porady. Zazwyczaj szybko sam znajduje rozwiązania problemów w kodzie, ale tutaj zawiesiłem się i dalej nie mogę ruszyć. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Ten post edytował maciek257 21.07.2017, 00:35:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinieneś wszystkie requesty przekierować do swojego index.php i tam użyć Routera np: http://route.thephpleague.com/
Definiujesz sobie pattern na url, klasę do obsługi itd. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 00:47 |