![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 34 Dołączył: 20.08.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cześć, nie bardzo wiem w jakim temacie to umieścić, ale może trafiłem (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Mały wewnętrzny system do obsługi klientów i zarządzania kontraktami gdzie URL bazowy to dajmy na to: main.nazwa.pl
W systemie jest możliwość zmiany jednego ze statusów dla danego klienta na przykład "Projekt graficzny zrobiony" - wtedy ktoś klika ZMIEŃ i przechodzi pod pod adres main.nazwa.pl/?id=3&zmien=1000&grk=1 .Problem polega na tym, że przeglądarka zapamiętuje adres main.nazwa.pl/?id=3&zmien=1000&grk=1 i jak ktoś wpisuje adres main.nazwa.pl to przeglądarka podpowiada mu adres main.nazwa.pl/?id=3&zmien=1000&grk=1 i jak ktoś mniej ogarnięty klika ENTER i wchodzi co za tym idzie znowu idzie powiadomienie, że status zmieniony (mail do klienta) itd. Można jakoś zablokować zapamiętywanie URL pośrednich dla strony tak żeby nikomu nie zapamiętywało właśnie tych URL na zmianę statusów ? Dodanie czegoś do <a href="" rel="nie_zapamietuj" czy coś w ten deseń ? Ten post edytował Mega_88 12.07.2017, 08:50:24 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Cytat jak ktoś mniej ogarnięty klika ENTER i wchodzi co za tym idzie znowu idzie powiadomienie, że status zmieniony (mail do klienta) i Jak dla mnie to moze wpierw bys poprawil kod po stronie serwera... Jak mozesz slac info do klienta ze status zmieniony jak status wcale nie zostal zmieniony?Co do kwestii po stronie przegladarki to mamy juz od dawien dawna ajax. Klikajac na guzik ZMIEN powinien leciec poprostu AJAX |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 34 Dołączył: 20.08.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Przed napisaniem tematu przyznam przez myśli mi przeszło - "kurcze napiszę temat to na bank nospor się odezwie żebym kod poprawił bo to moja wina" (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Jak najbardziej wchodzi to w grę, że jak już status został zmieniony (w sposób prawidłowy) na grk = 1 to nie wiem co by się działo i jaki adres ktoś wklepie nie wysyłaj ponownie powiadomienia. Jednak to wymaga trochę większych nakładów pracy niż na przykład jakiś złoty środek, który dodaje się do na przykład <a href=""> tak żeby nie zapisywał to do podpowiadanych adresów w przeglądarce. Więc najpierw szukam tego złotego środka "zrobić, a się nie narobić" (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) niż trochę zmieniać kod tym bardziej, że jest to nasz wewnętrzny system, a opisana sytuacja zdarza się sporadycznie jednak chcę ją wyeliminować. Ten post edytował Mega_88 12.07.2017, 09:41:24 |
|
|
|
|
|
|
1) Zadne naklady pracy. Toz UPDATE zwraca liczbe zmienionych rekordow. Jak bedzie > 0 znaczy ze sie zmienilo i slij powiadomienie. Ot i cala filozofia.
Od biedy mozesz tez wpierw sprawdzic w bazie czy status na ktory zamieniasz nie jest przypadkiem juz ustawiony dla danego rekordu i tez po sprawie Obie rzeczy to dwie minuty roboty (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) 2) Zloty srodek ci tez przeciez podalem - uzyj AJAX (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Już chyba wybiorę ten UPDATE skoro nie ma nic na jedną minutę roboty (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Jednak jeszcze się wstrzymam bo może ktoś coś podrzuci
Złoty środek AJAX ? Nie no nie dla mnie, wolę od nowa to napisać niż brać się za AJAX (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
|
|
|
|
Cytat Złoty środek AJAX ? Nie no nie dla mnie, wolę od nowa to napisać niż brać się za AJAX Nie ma to jak dobre nastawienie do roboty... (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
Dobra dobra my tu gadu gadu, a nikt nie sypie bardziej złotym środkiem niż Ty i serio będę musiał te UPDATY poprawić (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 42 Dołączył: 10.10.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak nie AJAX to WebSocket :v :v :v
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie żeby coś, ale History API powstało głównie dlatego, żeby Ajax też miał zmieniany URL (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
Dobra, dzięki wszystkim za pomoc (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Jednak zajmę się tymi UPDATAMI (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Polecam Albert Sosnowski (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 19.12.2025 - 18:18 |