![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 6.12.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam listę 300 plików JSON z których muszę okresowo pobrać dane, każdy plik ma inną strukturę i interesujące mnie dane gdzie indziej w drzewie. Niektóre pliki mają dane zapisane w jednym miejscu inne raz mają zapis w ścieżce "A" raz go nie mają, ale gdy nie mają zapisu w ścieżce "A" posiadają interesujący mnie zapis w ścieżce "B".
Wymyśliłem, że informację o zawartości pliku JSON tj. ścieżki do potrzebnych mi danych z pliku będę trzymał w bazie danych, a później pobiorę dane o pliku json z bazy i będę szukał potrzebnych mi danych w plikach json w konkretnym miejscu struktury drzewa. Przykładowe pliki JSON: plik-json-1064.json: Kod userData({"id":"1234","nazwisko":"Kowalski","imie":"Artur"}) plik-json-1234.json: Kod userData({ "osoba1":{"id":"1234","nazwisko":"","imie":"","surname":"Kowalski","firstname":"Artur"}, "osoba2":{"id":"14","nazwisko":"","imie":"","surname":"Nowak","firstname":"Arkadiusz"} }) plik-json-27.json: Kod personData({ "person1":{"id":"2351","nazwisko_osoby":"Kowalska","imie_osoby":"Ilona"}, "person2":{"id":"1544","nazwisko_osoby":"Nowak","imie_osoby":"Arkadiusz"} }) Na razie wymyśliłem taką strukturę tabeli
Ale tak się zastanawiam bo dane alternatywne w plikach json pojawiają się rzadko, i na dobrą sprawę kolumny te będą puste w wielu wierszach. Może jakoś inaczej trzymać w bazie dane o strukturze pliku json, macie jakieś pomysły? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak MySQL 5.7 to możesz pchać po prostu JSON i do nich się odwoływać.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 6.12.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm może jaśniej ? localhost to tylko ścieżka przykładowa na potrzeby postu, każdy json jest na innym hoście nie koniecznie lokalnym
![]() jest około 50 serwisów www które udostępniają interesujące mnie dynamiczne dane w formacie json ale każdy plik json ma inną strukturę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.05.2025 - 20:58 |