![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z usuwaniem rekordów z bazy danych za pomocą przycisku usuń.
Mam wyszukiwarke która wyswietla rekordy i przy nich mam przycisk usun ale nic nie działa. Wygląda to nastepujaco. Index.php: <!doctype html> <html> <head> <title>Wyszukiwanie</title> <meta charset="utf-8" /> </head> <body> <h1>Wyszukiwanie :</h1> <form action="wyniki.php" method="post"> Szukane wyrażenie: <input type="text" name="wyrazenie" /> <input type="submit" name="wyszukaj" /> </form> </body> </html> wyniki.php : <!doctype html> <html> <head> <title>Wyniki wyszukiwania:</title> <meta charset="utf-8" /> </head> <body> <h1>Wyniki wyszukiwania :</h1> <?php $wyrazenie = $_POST['wyrazenie']; $wyrazenie = trim($wyrazenie); if (!$wyrazenie) { echo 'Brak parametrów wyszukiwania, wróć do poprzednej strony i spóbuj ponownie!'; exit; } if (!get_magic_quotes_gpc()) { $wyrazenie = addslashes($wyrazenie); } @ $db = new mysqli('localhost','root','','wms'); if (mysqli_connect_errno()) { echo 'Połączenie z bazą nie powiodło się. Spóbuj ponownie'; exit; } $db->query('SET NAMES utf8'); $db->query('SET CHARACTER_SET utf8_unicode_ci'); $zapytanie = "SELECT * FROM towary WHERE MATCH(nazwa, kolor) AGAINST ('%".$wyrazenie."%')"; $wynik = $db->query($zapytanie); $ile_znaleziono = $wynik->num_rows; echo '<p> Liczba znalezionych pozycji: '.$ile_znaleziono.'</p>'; for ($i=0;$i<$ile_znaleziono;$i++) { $wiersz = $wynik->fetch_object(); echo "<table cellpadding=\"2\" border=1>"; echo "<tr>"; echo '<td><p><b>'.($i+1).'. Nazwa: '.$wiersz->nazwa.'<br />'; echo 'Kolor: '.$wiersz->kolor.'<br />'; echo 'Miejsce: '.$wiersz->miejsce.'<br />'; echo 'Magazyn: '.$wiersz->magazyn.'<br /></td>'; echo "<td> <a href=\"del.php?a=del&id={$wiersz->id}\">Usuñ</a> </td>"; echo "</tr>"; } echo "</table>"; $wynik->free(); $db->close(); ?> </body> </html> del.php : <!doctype html> <html> <head> <title>Wyniki wyszukiwania:</title> <meta charset="utf-8" /> </head> <body> <?php @ $db = new mysqli('localhost','root','','wms'); if (mysqli_connect_errno()) { echo 'Połączenie z bazą nie powiodło się. Spóbuj ponownie'; exit; } $db->query('SET NAMES utf8'); $db->query('SET CHARACTER_SET utf8_unicode_ci'); $query = "DELETE FROM wms.towary WHERE id = '{$_GET['id']}'"; mysql_query($query) or die('Error : ' . mysql_error()); $db->close(); ?> </body> </html> jak to ugryźć ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz w jaki sposób usuwasz rekord (jakiej funkcji używasz).
Przy okazji zerknij również na sposób wyświetlania błędów. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem początkujący wiec nic tam nie widze , siedze nad tym już od kilku dni i się zdecydowałem na rejstracje w forum bo już się załamuję.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zacznij uzywac BBCODE
Co do kodu to taz uzywasz $db->query a raz czystego mysql_, ktore na dodatek jest czym innym niz mysqli_ ktorego uzywasz do utworzenia $db. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dałby ktoś rady to poprawić zeby działało i było poprawne ? Ja już się poddaje z tym.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywalić
Dopisz sobie resztę. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Parse error: syntax error, unexpected '$zapytanie' (T_VARIABLE) in C:\xampp\htdocs\wms\wyniki.php on line 22
a zrobiłem tak :
Ten post edytował maarss 29.06.2017, 13:29:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko po foreach to bzdura z błędem składniowym.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wiec się poddaję. Temat do zamknięcia . Pozdrawiam
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 09:22 |