![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2005 Skąd: Copa Cabana Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam dwie tabele:
tabela 'pisarze': id|imie|nazwisko|urodzony|biografia tabela 'ksiazki': id|id_autora|tytul|data_wydania|jezyk|recenzja Moje pytanie brzmi: jak najlepiej poustawiać indexy na konkretne pola, żeby wyszukiwanie było najszybsze: Wyszukiwanie: 1. konkretnego pisarza 2. w boigrafi 3. wszystkich ksiażek jednego pisarza 4. w recenzji książki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tego co się orientuję, powinienyś ustawić indexy na tych kolumnach, które są w klauzuli WHERE
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2005 Skąd: Copa Cabana Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobra, ale jakie indexy na jakie pola?
W tej chwili mam tylko indexy PRIMARY na pola id. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2004 Skąd: Żoliborz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na "klucz obcy" (cudzysłów celowo użyty) id_autora daj zwykły INDEX(),
a na pola tekstowe, które będą w WHERE, daj FULLTEXT. Tak przynajmniej zrozumiałem z How MySQL Uses Indexes i ztąd create index -------------------- Visual Basic - kto by pomyślał :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:23 |