![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Mam pewien problem z oprogramowaniem formularza w SF 3.1 z uwagi na to, że trochę wyszedłem poza relacyjność bazy danych. Idea jest taka, że użytkownik ma możliwość dodawania wybranych produktów, zestawów produktów oraz harmonogramów dnia do "Ulubionych / Schowka". W związku z tym zostały utworzone 4 tabele: - product (przechowująca produkty) - kit (zestawy produktów) - workday (harmonogramy dnia) - clipboard (ulubione "elementy" użytkownika). Nie tworzyłem odrębnych tabel dla ulubionych produktów, ulubionych zestawów produktów, czy ulubionych harmonogramów dnia użytkownika. Tabela clipboard ma m.in. następujące pola: item_id (id produktu lub id zestawu produktów lub id harmonogramu dnia - w zależności od typu "elementu"; nie ma tu relacji z innymi tabelami) type (typ "elementu" dodanego do "Ulubionych" - product lub kit lub workday) user_id (id użytkownika) Teraz w "symfoniastym" formularzu chcę wyświetlić pole typu select (przechowujące typy elementów) i w zależności od wybranej opcji wyświetlać dodatkowe pole, które będzie pobierało z bazy listę produktów lub listę zestawów produktów lub harmonogramy dnia, a następnie wyświetlało opcje do wyboru (do bazy danych ma "lecieć" tylko id elementu). W templatce z widokiem formularza do pracy zostanie poproszony Ajax, aby w zależności od dokonanego wyboru generować dynamicznie nowe pole select. Dotychczas w ClipboardType.php mam coś takiego:
Czy ktoś bardziej doświadczony, podpowie czy to jest optymalne rozwiązanie i w jaki sposób zapisać id przykładowo wybranego produktu? Będę wdzięczny za wskazówki. Ten post edytował swiezak 21.06.2017, 01:28:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:36 |