![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Jestem zbyt świeżutki żeby znaleźć się "aż" w Przedszkolu, ale niższej kategorii nie znalazłem, więc piszę tutaj. Napisałem (posługując się głównie przykładami z netu) bardzo prosty skrypt, który wyświetla kilka informacji z bardzo prostej bazy danych (dwie tabele: users (id, username, password, active) i karty (id, kartanr, data, danie, cena, firma) Po zalogowaniu skrypt wyświetla odpowiednie dane (działa) dodanie bardzo prostego formularza: zapytanie (które działało "przed chwilą") zwraca błąd (sprawdziłem, to to samo zapytanie i POWINNO działać) Różnica, którą widzę jest taka, że w momencie pierwszego (poprawnego) zapytania istnieją zmienne $_POST['username'] i $_POST['password'], przy ponownym wykonaniu nie ma ich, jest tylko $_POST['newpass'] (którą chcę użyć do możliwości zmiany hasła). Tyle, że dane używane w zapytaniu przechowywane są w $_SESSION a ta zmiennna się NIE ZMIENIA. łatwiej byłoby zobaczyć na działającym przykładzie: link: karty.delihouse.pl login: 686 hasło: haslo . Po zalogowaniu wszystko działa jak powinno, po kliknięciu guzika "ZMIEN HASLO" zapytanie wywraca się, mimo, że (mi się wydaje) jest poprawne... Pomożecie? CAŁY KOD:
Ten post edytował elemeledutki 13.06.2017, 09:46:24 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zamiast wyswietlac nic nie mowiace:
or die("Blablabla"); wyswietlaj blad zapytania or die(mysql_error()); -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod Access denied for user 'srv17998'@'localhost' (using password: NIE) czyli wiem, gdzie szukać... PODZIĘKOWAŁ. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ps: skoro dopiero zaczynasz zabawe, przerzuc sie na PDO albo chociaz na mysqli_. mysql_ jest juz przestarzale i wylecialo z nowych wersji php
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
właściwie to nie zaczynam - po prostu muszę zrobić taki jeden malutki projekcik i tyle. A że kiedyś (kilka lat temu) cośtam cośtam próbowałem pisać w php/mysql to stare przyzwyczajenia zostały...
Dzięki wielkie za pomoc - właściwie za zwrócenie uwagi (myślałem że wypisywanie które zapytanie jest wadliwe jest dobrym pomysłem - okazało się, że lepszym jest sprawdzenie DLACZEGO jest wadliwe:)) Człowiek się całe życie uczy.. Co do samego mysqli - (to chyba bardziej obiektowe podejście do mysql) - czytałem - i gdybym miał zrobić coś jeszcze - pewnie poszedłbym w tym kierunku - ale na razie zgodnie z zasadą "nie zepsute - nie naprawiać" - póki działa zostaje jak jest:) Szczególnie, że jeszcze kilka pierdółek mam do dopisania (ale to już poza sql). jeszcze raz dzięki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 218 Pomógł: 16 Dołączył: 6.06.2014 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właściwie to nie zaczynam - po prostu muszę zrobić taki jeden malutki projekcik i tyle. A że kiedyś (kilka lat temu) cośtam cośtam próbowałem pisać w php/mysql to stare przyzwyczajenia zostały... Dzięki wielkie za pomoc - właściwie za zwrócenie uwagi (myślałem że wypisywanie które zapytanie jest wadliwe jest dobrym pomysłem - okazało się, że lepszym jest sprawdzenie DLACZEGO jest wadliwe:)) Człowiek się całe życie uczy.. Co do samego mysqli - (to chyba bardziej obiektowe podejście do mysql) - czytałem - i gdybym miał zrobić coś jeszcze - pewnie poszedłbym w tym kierunku - ale na razie zgodnie z zasadą "nie zepsute - nie naprawiać" - póki działa zostaje jak jest:) Szczególnie, że jeszcze kilka pierdółek mam do dopisania (ale to już poza sql). jeszcze raz dzięki. Jeśli mogę się jeszcze odnieść - mysqli owszem obiektowe, ALE możesz również zrobić ze zwykłego mysql, mysqli. Wystarczy, że dodając tę jedną samogłoskę, popatrzysz w dokumentacji i ewentualnie dodasz zmienną z połączeniem bazy danych jako pierwszy argument. Tak nie wiele, a będziesz miał pewność, że zadziała na nowszych wersjach PHP. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:48 |