![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 1 Dołączył: 18.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, do tej pory korzystałem z adnotacji i funkcji doctrine:schema:update
Ale mój projekt jest dość spory i nie moge użyć schema:update dla całego projektu gdyż nie chce ingerować w resztę map(a wywala mi przy sql-dump wiele modyfikacji do innych tabel), zależy mi tylko na utworzeniu jednej encji zmapowaniu jej i stworzeniu tabeli dlatego chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie tego ręcznie gdyż w schema:update nie mogę wskazać encji która bym chciał zmapować napisałby mi ktoś w paru krótkich słowach jak się do tego zabrać? szczegóły sam obadam w internecie, zależy mi bardziej na jakimś schemacie działania Ten post edytował robert0770 6.06.2017, 12:25:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
porzuc schema:update i przerzuc sie na migracje
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 1 Dołączył: 18.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w sumie cos jest w consoli
doctrine:migrations:generate Tym załatwie sprawie? utworzy mi kod sql ktory nastepnie wklepie do bazy? utworzy proxies encji? i wszystko na podstawie encji z adnotacjami? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Moze poprostu przeczytaj dokumetnacje, a bedziesz wiedzial jak dzialaja migracje
http://symfony.com/doc/current/bundles/Doc...ndle/index.html Migracja to poprostu kod z php z komendami sql, ktore nalezy wykonac. Czy ty ten kod wygenerujesz recznie, czy posluzysz sie narzedziem, to juz inna bajka. Z migracjami masz kontrole nad tym co sie wykona w bazie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
tak wiem, dzięki za odpowiedź
swoim pytaniem bardziej miałem na myśli czy w sekcji migracji utworzy się połączenie między encja a juz faktyczną tabelą (pewnie jakięś z cachowane informacje) |
|
|
![]()
|
|
Tam naprawde nie ma zadnych magicznych polaczen. Jesli w bazie jest wszystko to, na co wskazuje encja, to wszystko bedzie dzialac, niezaleznie czy to bylo tworzone przez schema:update, czy przez migracje, czy przez reczne rezanie w bazie.
W najgorszym wypadku bedziesz musial poprostu wyczyscic cache -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok dzięki wielkie!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 42 Dołączył: 10.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli korzystasz z PostgreSQL to pamiętaj że migracje czasami przy zrucaniu klucza w down() nie posiadają nazw schematów co może powodować rozjazdy między migracjami a bazą.
|
|
|
![]()
|
|
@Puszy mozesz rozwinac watek? Szczerze powiedziawszy nie rozumiem co teraz napisales
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 42 Dołączył: 10.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdy wymagane będzie zrzucenie indeksu to zamiast
będziesz miał
W przypadku PG 9.4 klucz nie zostanie usunięty. Migracja się wykona ale indeks dalej będzie istniał. I w przypadku gdy zrobisz up, down, up migracja wysypie się bo będziesz chciał dodać klucz który de facto już istnieje. Ten post edytował Puszy 12.06.2017, 15:58:00 |
|
|
![]()
|
|
No dobra, ale jesli bede chcial usunac index bez schemy, a co za tym idzie index nie bedzie istnial, to powinien dostac error przy robieniu down, nieprawdaz?
|
|
![]()
|
|
No to być może od razu przy down sypnie błędem, mówię trochę z pamięci bo mam już nawyk do tych schematów. W każdym razie jest to znany problem, zgłoszony do twórców Doctrine i póki co nie zapowiada się na oficjalny fix. Ale sprawdzę bo jestem niemal pewien że to przejdzie.
Ten post edytował Puszy 12.06.2017, 16:01:48 |
|
|
![]()
|
|
Dokladnie, sypnie bledem, a co za tym idzie rollback sie nie powiedzie.
Kolejna rzecz, ze jak dzialasz na domyslnej schemie, to problemu w ogole nie bedzie. I kolejna rzecz to migracje pisze sie zazwyczaj recznie, owszem mozna sie posilkowac doctrine, ale jak piszesz recznie to chyba wiec co piszesz ![]() No i najwazniejsza rzecz na koniec: jak piszesz migracje, to zawsze musisz je sprawdzic. Ja gdy walne migracje to ja odpalam, sprawdzam co jest w bazie, potem dobie down, sprawdzam co jest w bazie, potem robie znowu migracje. Nawet wiec jesli index by sie nie usunal, to przy ponownym up juz by mi to wychwycilo. Nie wyobrazam sobie robienie migracji bez sprawdzenia jej. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Sprawdzenie jest wymagane jak najbardziej, chociazby gdy Twoja lokalna baza zawiera migracje np z innego brancha. Ja tworzę migrację przez diff a nastepnie ręcznie przeglądam SQLe i ewentualnie je dostosowuję.
|
|
|
![]()
|
|
No dokladnie. Wiec jakby nie patrzec problemu nie ma
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 09:46 |