![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie mam pytanie.
Czy jest taka możliwość aby plik PHP, który wyświetla zmienną za pomocą „echo” mógłby sam automatycznie zmienić (wyświetlić) tą zmienną bez przeładowania pliku (strony). Np. Kod <?php
$liczba = 0; //zmienna po wykonaniu jakiegoś działania zmienia wartość np. na 2 if ($liczba == 0){ echo $liczba; } elseif($liczba == 1){ echo $liczba; } elseif($liczba == 2){ echo $liczba; } ?> Ten post edytował tu154m 1.06.2017, 17:27:17 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jak bez przeladowania strony to ajax
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
można prosić o jakiś przykład w połączeniu z tym plikiem PHP
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie wazne czy to ten plik czy nie ten plik to AJAX dziala tak samo.
Przenosze. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spójrz na pierwszy lepszy manual integracji PHP z AJAX
https://www.w3schools.com/php/php_ajax_php.asp Ogólnie masz dwa pliki: - plik ze stroną gdzie jest kod JS który łączy się z drugim plikiem (metodą _GET lub _POST) - plik PHP, który generuje treść dynamicznie za każdym razem gdy kod JS wykonuje zapytanie do niego. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 218 Pomógł: 16 Dołączył: 6.06.2014 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz tu dokumentację: AJAX DOCs (znalazłem w Google
![]() Najprostsze użycie AJAXa, jakiego ja stosuję: Kod $.ajax({ type: 'POST', url: ŚCIEŻKA DO SKRYPTU PHP, data: {'klucz': 'wartosc'}, success: function(response){ alert(response); // response to to co PHP wyświetla przy użyciu (w Twoim przypadku) echo. } }); |
|
|
![]()
|
|
patwoj98 dzięki, że znalazłeś.
W gestii wyjaśnienia: zadałem to pytanie na tym forum bo nie wiedziałem jak mam to ugryźć, a co do AJAX-a to nie znam tego, więc skąd mogłem wiedzieć czego szukać? Tak przy okazji, (nie wszyscy mamy taką samą wiedzę) dla tego pytamy, i chyba nie chodzi tutaj na tym forum aby się wymądrzać tylko rozchodzi się o to aby komuś podpowiedzieć, więc po co te dziwne teksty i komentarz typu znalazłem w Google? Gdybym wiedział że AJAX pomoże to sam bym szukał w GOOGLE. Pomimo wszytko dzięki. Ten post edytował tu154m 1.06.2017, 19:05:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poszukaj też fetch api na mdn. Bedzie łatwiej na początek
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
więc po co te dziwne teksty i komentarz typu znalazłem w Google? eeeee to było całkiem infantylne, poważnie. Przygotuj się na dużo większy kaliber ![]() Pomimo wszytko dzięki. Taka podpowiedź, bo lubisz porządek i dobre zachowanie - pod postami ludzi, którzy Ci podpowiadają jest przycisk "Pomógł". Autorzy postów, które Ci merytorycznie pomogły zinterpretują jego użycie jako słowa podziękowania.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Gdybym wiedział że AJAX pomoże to sam bym szukał w GOOGLE. Kolego, widziales, ze to ma byc ajax, bo ci to napisalem w pierwszym poscie. Wiec nie mow ze nie wiedziales i nie strzelaj focha.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:57 |