![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewien problem w PHP i nie wiem jak się do tego zabrać, poniżej wrzucam zdjęcie kawałka dużego pliku żeby łatwiej opisać o co mi chodzi.
![]() potrzebuje wyciągnąć z pierwszej i drugiej linii liczbę przykładów i kroków do zmiennej. Nie wiem jak czytać plik znak po znaku (Fread?) aby zawsze po spacji wyciągnąć znak do zmiennej/listy i jak wykryć przejście do nowej linii? Czy lepiej wczytać całość poprzez file() i przycinać np substr()? Czytając plik muszę wyciągać ciąg zaznaczony na żółto i wartości prawdopodobieństwa z każdej linii. Taki zaznaczony ciąg powtarza się wiele razy, załóżmy 3 razy wtedy uzyskałbym listę lub tablicę 0100000000000000 = 3 linie po 16 wartości + kolejny różniący się ciąg z kolejnymi wartościami. Jak już uporam się z czytaniem tego co chce z pliku to zastanawiam się jak utworzyć taką strukturę? Zdaje sobie sprawę że może być trudno zrozumieć o co mi chodzi ale byłbym wdzięczny za każdą podpowiedź. Dzięki pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wczytujesz sobie linijka po linijce `fgets()` i sprawdzasz warunki. Do rozbicia lini `explode()`
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
całkiem fajne rozwiązanie ale nadal mam problem ruszyć to dalej
napisałem:
dzięki temu mam w zmiennej ilość przykładów, musiałbym to powtórzyć aby zapisać ilość kroków ale jak zapętlić to dalej? Tu już pojawia się powtarzalność. Jak zrobić pętle do końca pliku w której dwie kolejne linie wczytają do zmiennej Przykład =1 i Poprawny =0 i następnie kolejne 16+1 wartości aż do rozpoznania nowej linii? Można pozyskać informacje o ilości linii w pliku? Może lepiej spisała by się funkcja file() i odwoływanie się po indeksach? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 7 Dołączył: 3.08.2007 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 18:54 |