![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym się Was zapytać, czy istnieje możliwość zrobienia czegoś jak "wewnętrzny kontroler" w symfony? Chodzi mi o to, aby dało się odwołać do niego jedynie z wnętrza aplikacji np. w szablonie
Może być również alternatywny mechanizm w symfony. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Kontrolery to kontrolery. A to co ty chcesz zrobic to odpalic poprostu zwykly SERVICE
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chcę odpalić service. To ma się zachować jak kontroler ale ma być dostępny jedynie z wnętrza aplikacji np. za pomocą Fragment sub-framework. Coś jak HMVC ale tak, żeby niektóre zasoby nie były publiczne.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A czym sie rozni wewnetrzny kontroller od service?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Kontroler posiada pewne zachowania które są mi potrzebne a usługa (bo niby która?) ich nie posiada.
|
|
|
![]()
|
|
To zadam pytanie inaczej:
Jakie zachowanie posiada kontroler, ktorego nie posiada service? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
np. brak cyklicznych referencji w przypadku, gdy w szablonie wymagany usługi, która wymaga szablonu oraz routing
Ten post edytował lukaskolista 21.05.2017, 19:20:47 |
|
|
![]()
|
|
Service moze korzystac z widoku a co za tym idzie szablonu tak samo jak kontroler. Cos jeszcze?
|
|
![]()
|
|
Cytat Service moze korzystac z widoku a co za tym idzie szablonu tak samo jak kontroler. Cos jeszcze? Tak, coś jeszcze - piszesz nieprawdę (w tym kontekście). W momencie, gdy usługa jest rozszerzeniem twig to nie może wymagać szablonu, bo tworzy się cykliczna referencja. Ten post edytował lukaskolista 21.05.2017, 19:23:36 |
|
|
![]()
|
|
A czy ja ci kazde tworzyc rozszerzenie TWIG? Ja mowie ogolnie o service a nie o rozszerzeniu twig.
twig podales jako przyklad wiec uznalem, ze chcesz tego tez uzywac gdzie indziej wiec ogolny service jak najbardziej ok Cytat oraz routing do service tez mozesz przekazac routing. Cos jeszcze?
|
|
![]()
|
|
Gdyby ogólny service był rozwiązaniem to bym nie pisał na forum. Chcę stworzyć coś jak HMVC w symfony, jednak ten framework chyba nie posiada wsparcia pod żadną postacią dla takiej architektury. Największy problem mam z propagacją danych z głównego zapytania do podzapytań (korzystam z Fragment w symfony).
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Gdyby ogólny service był rozwiązaniem to bym nie pisał na forum. A skad ja mam wiedziec jaka ty masz wiedze na temat symfony? Na forum jest cala masa tematow, gdzie pytaja o proste rzeczy. Idac twoim tokiem myslenia to na zaden nie ma sensu odpowiadac ![]() Podales szablon oraz routing jako przyklad niemoznosci uzycia w service, wiec wyprowadzilem cie z bledu. A w myslach nie czytam ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie bo to podstawowa kwestia z dokumentacji, ale w razie jakbyś przeoczył: https://symfony.com/doc/current/templating/...ontrollers.html
Widziałem też na github jakieś bundle które dają Ci typowe HMVC, ale nie sprawdzałem osobiście żadnego. |
|
|
![]()
|
|
Z osadzaniem kontrolerów w szablonie jest ten problem, że po pierwsze jak wyślesz post do głównej akcji to osadzone kontrolery widzą osobne requesty GET, a po drugie jest problem z ogarnięciem styli i skryptów JS.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 77 Dołączył: 10.07.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakoś tak -------------------- Cytat There is a Bundle for that Lukas Kahwe Smith - October 31th, 2014 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:00 |