![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie zastanawiam się w jaki sposób stworzyć mam zapytanie do bazy żeby później móc wyciągnąć dane (miesięczna wypłata, miesięczna premia) do wykresu?
załóżmy mamy tabelkę: data, praca_od, praca_do, stawka_godzinowa, user, premia.
chciałbym teraz wyciągnąć ile zarobił i ile dostał premii user Kowalski w styczniu ,lutym, marcu, kwietniu. Czy da się to jakoś osiągnąć samym SQLem ? Czy może lepiej po każdym zakończonym miesiącu wstawiać poprzedni miesiąc z wartością wyplata, premia do bazy np poprzez crona? No i jeszcze pytanie które mnie nurtuje co z pozostałymi miesiącami które jeszcze nie zakończyły się czyli nie ma ich w bazie czyli nie mam wartości to wyświetlenia, rozumiem, że wtedy dla każdego miesiąca musiałbym robić warunek, który by sprawdzał czy istnieje jeśli nie to 0 ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zwykle
GROUP BY rok-miesiac i po sprawie Co do brakujacych miesiecy to po co jakies warunki i 0? Nie ma miesiac to nie wstawiasz nic a nie zadne 0 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdzisz kolego czy jest optymalnie skonfigurowane zapytanie?
tak bym pobrał dla premia, ale jak zrobić w zapytaniu podsumowanie praca_od, praca_do x stawka_godzinowa i sprawdzenie ile to wynosi ? Ten post edytował casperii 21.05.2017, 10:12:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
w WHERE ma byc rok
w GROUP BY ma byc grupowanie po polu a nie po warunku -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dobra poradziłem sobie z tym drugim
![]()
Ten post edytował casperii 21.05.2017, 18:34:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 16:37 |