![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie. Czy jest tu ktos kto mi moze podpowiedziec dlaczego mi nie dziala na wszystkich ekranach ten navbar?
Tzn dziala na namniejszej (robi sie takie rozwijane menu ) i na monitorze na calej szerokosci , ale jak juz wejde tam np tabletem to zamiast mi sie navbar ladnie zmieniac dynamicznie i byc ciagle w jednej linii to linki w navbarze zaczynaja byc w dwoch liniach zamaist w jednej. Co robie zle?
Wydaje mi sie ze nie dziala pomiedzy rozdzielczoscia 768 a 990. Wtedy menu sie zawija zamiast dostosowac. Ten post edytował dolar 9.05.2017, 08:47:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 7.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wujek google jak zwykle przydatny.
bootstrap-tablet |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cały layout w Bootstrapie ma domyślne wartości szerokości, dla których elementy układu zaczynają się zawijać/rozwijać. Jak zajrzysz do sekcji o dostosowywaniu Bootstrapa (http://getbootstrap.com/customize) to zobaczysz całą stertę zmiennych, które w domyślnym pakiecie mają jakieś konkretne wartości. Te, które określają kiedy zawijać/rozwijać zdefiniowane saą w sekcji Grid system. Tam jest taka zmienna opisana jako Point at which the navbar becomes uncollapsed - nazywa się "@grid-float-breakpoint" i ma domyślną wartość "@screen-sm-min". Jak prześledzisz wstecz, to zobaczysz, że ta wartość to konkretnie 768px, przypisana do zmiennej "@screen-sm". Czyli że domyślnie, poniżej 768px szerokości navbar się zwinie a powyżej będzie rozwinięty.
Ta domyślna szerokość to konkretna wartość, a więc nijak się ma do ilości elementów w menu, które wiadomo mogą mieć różną szerokość. W Twoim layoucie jest już ich tyle, że zawijają się zanim navbar się zwinie. Żeby to dostosować do swoich potrzeb, możesz zmienić tą domyślną wartość na własną i kliknąć tam na dole formularza dostosowywania Bootstrapa "Compile and download". Zwiększ ją trochę i sprawdź efekt. Jeśli nie pasuje to znów zwiększ i sprawdź. Zamiast konkretnej wartości w "@grid-float-breakpoint" możesz też wpisać nazwę innej zmiennej, np "@screen-md". To wydaje mi się najprostsza i najpewniejsza metoda. Można też modyfikować te wartości własnym CSSem, tak jak w tym artykule od gogomania, ale nie bezmyślnie kopiując, tylko analizując co i dlaczego tam się dzieje, bo przy innej wersji Bootstrapa może zacząć się krzaczyć. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 02:50 |