![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2014 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witajcie mam formularz rejestracyjny który po wypełnieniu przez użytkownika automatycznie wysyła na jego konto pocztowe wiadomość.
if(mail("$email", 'Witaj', "$wiadomosc")) { echo 'Wiadomość została wysłana'; } Wysyła dość prymitywną wiadomość, chciałbym żeby to był obrazek wykonany przeze mnie w formacie jpg, png. Jak to zrobić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamiast używać mail() który jest coraz częściej blokowany na hostingach, to zastosuj jakąś bibliotekę poczty:
PHPMailer, albo SwiftMailer. Tam jest opcja dołączania obrazków i innych załączników. W sposób prosty i szybki. Działający w 100%. A jak coś jak wrzucasz do funkcji zmienną, to nie musisz jej okalać cudzysłowiem: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja za Tomplusem bym polecił jakąś bibliotekę, ale jeśli chcesz poćwiczyć i zrozumieć co tam się dzieje, to zacznij od lektury manula. To początek, ale już dowiesz się o parametrze "$dodatkowe_naglowki" czyli "$headers". Te dodatkowe nagłówki są niezbędne, żeby skomponować bardziej zaawansowanego emaila. Z nagłówkami już można wstawiać obrazki do emaila w formacie html, chociaż to nie zawsze rozwiązuje problem. Nagłówków jest całkiem sporo. Doczytaj. A na poczętek spróbuj tak:
1. Dodaj czwarty parametr do mail():
2. $wiadomosc skomponuj w formacie html, podając bezwzględny URL do obrazka, np.:
...no i wyślij
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2014 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Serdeczne dzięki Problem rozwiązany!!! Zamykam temat!!! Pozdrawiam
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 06:13 |