![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2005 Skąd: Copa Cabana Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam ciąg znaków składający się z 3,6,9 itd znaków. W jaki sposób podzielić ten ciąg na elementy tablicym każdy o długości 3 znaków?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
str_split()
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2005 Skąd: Copa Cabana Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale str_split() jest dopiero w PHP5, a ja muszę mieć kod zgodny z PHP4. W PHP4 nie ma funkcji podobnej do str_split()?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Moze tak ?:-) |
|
|
![]()
|
|
Wykombinowałem coś takiego. Może komuś sie przyda.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
OK już sobie poradziłem.
Bendi->ten kod, który podałeś, on dzieli ciąg, ale tylko jeśli składa się z 9 znaków, jeśli znaków jest więcej to w tablicy lądują 3 pierwsze części a pozostałych już nie ma. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No fakt nie zwocilem uwagi w pierwszym poscie na itd
![]()
I tutaj uwaga - jezeli ktos korzysta z rozszserzenia mbstring i chce sobie nadpisac standardowe funkcje stringowe ich odpowiednikami ze wspmnianego wyzej rozszerzenia to nalezy zmodyfikowac kod coby, nie bylo porownania na FALSE poniewaz funkcja mb_substr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual niestety nie zwraca false jezeli ciag jest za krotki. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:37 |