![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2006 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbowałem ale się poddałem.
Mam pewien serwis z ogłoszeniami orfin.net.pl i paginacją. Po wybraniu pozycji z wyszukiwarki np. miejscowości z polskimi znakami i kliknięciu szukaj w urlu wyświetlają się z polskimi znakami ale po wybraniu kolejnej strony serwer koduje polskie znaki. Wie ktoś dlaczego ? http://www.orfin.net.pl/?section=search&am...=Szukaj&a=1 Na lokalnym serwerze wszystko jest ok, na home.pl było ale raptem przestało działać. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciężko powiedzieć nie widząc kodu, ale...
Mamy do czynienia z dwoma typami URLi: 1. Inicjowane przez formularz wyszukiwania na górze strony przyciskiem "Szukaj" 2. Generowane przez aplikację i pokazany użytkownikowi jako link "następna >>>" na dole strony. Ten drugi, jak podejrzysz na źródle strony, ma polskie znaki zakodowane. Czyli, że to paginator generując link koduje znaki specjalne (urlencode?). Pierwszy jest tworzony przez formularz, i wygląda na to, że to co formularz widzi polu <select id="lokalizacje1" name="locations[]" ...> jest żywcem brane przez funkcję przetwarzającą formularz na redirecta. Tak jakby ta funkcja nie kodowała znaków specjalnych. Gdybym chciał zmienić ten drugi tym URLi, to zacząłbym od sprawdzenia w jaki sposób paginator buduje linki i szukałbym wystąpień funkcji urlencode. Chociaż z drugiej strony, to nie wyjaśnia dlaczego na localu jest OK a na home.pl nie... chyba, że paginator bierze pod uwagę jakieś ustawienia środowiskowe... A możesz udostępnić kod paginatora? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2006 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już chyba znalazłem przyczynę ale nie wiem jak naprawić. Otóż:
$skrypt=$_SERVER['QUERY_STRING'].'&'; <a href=\"index.php?".$skrypt."a=$i\" class=\"pasek_wyniki_link\"> klikająć w ten link w url nie ma polskich znaków a są 'krzaki' ![]() Jak z linku usunę 'index.php?' albo sam znak zapytania czyli: <a href=\" Rozwiązane, usunąłem z linku 'index.php' i zostawiłem sam znak zapytania ?zmienna=dddd i działa ![]() Ten post edytował rafiksq 21.04.2017, 12:08:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie wiem na jakim etapie jest twoj projekt, ale taka rada na przyszlosc:
miniaturka ma byc miniaturka a nie na sile w html/css zmniejszonym oryginalem. Teraz twoja strona wazy ponad 3MB bo ladujesz pelne obrazki w miejsce miniaturek -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem na jakim etapie jest twoj projekt, ale taka rada na przyszlosc: miniaturka ma byc miniaturka a nie na sile w html/css zmniejszonym oryginalem. Teraz twoja strona wazy ponad 3MB bo ladujesz pelne obrazki w miejsce miniaturek Tak wiem to też będzie zmienione ale dziękuję za przypomnienie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązane, usunąłem z linku 'index.php' i zostawiłem sam znak zapytania ?zmienna=dddd i działa ![]() A to zdaje się, że to przez mod_rewrite. Bo on domyślnie zamienia znaki specjalne na kodowane procentowo. Masz tam w .htaccess albo w konfiguracji virtual hosta coś w rodzaju Kod RewriteRule ^index.php ... ? Gdybyś na końcu dodał flagę NE (tak jak tu w manualu opisane), to powinno hulać z- i bez index.php ...chyba ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 10:23 |