Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Zabezpieczenie skryptu
wicek
post 20.04.2017, 10:52:46
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, chciałem się was zapytać o 4 sprawy:

1) W jaki sposób zabezpieczyć pliki żeby użytkownik nie mógł się do nich dostać ? np wpisując strona.pl/templates/raport.php?

2) W jaki sposób mogę zablokować aby zamiast warningów lub error wyskakiwała strona o błędzie, a błąd zapisywał się do pliku ?

3) Wybór controlera i akcję przesyłam przez $_GET, do tego dojdzie czasami id jakiegoś przedmiotu. Na poziomie funkcji i php sprawdzam czy dane id należy do użytkownika czy ma on prawa do np. usuwania.
Czy dodatkowo powinienem w jakiś sposób kodować cały adres?

4) W kontrolerze przy każdej akcji sprawdzam nazwę użytkownika czy jest zalogowany i ma odpowiednie uprawnienia do wykonania czynności. Czy muszę obawiać się innych miejsc w modelu mvc ?

Trochę czytałem różnych tutoriali ale one są albo z przed 10 lat albo ja nie rozumiem za dużo.
Ogólnie jest to mój 1 projekt robiony dla siebie który chcę wypuścić po za lokalną sieć smile.gif

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam
Wicek

Ten post edytował wicek 20.04.2017, 10:53:02
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
kayman
post 20.04.2017, 11:24:58
Post #2

-----

1) np zabezpieczenie folderów htaccess lub struktura folderów -> zobacz jak jest to robione w frameworkach (gdzie jest folder public)
2) wykonać/dodać jakiś system/klasę obsługującą exception
3) nie chyba że dla tzw ładnych url
4) jeżeli dziala to na zasadzie kontroler->sprawdzenie_uprawnienien to nie, wystarczy odpowiedni komunikat/przekierowanie
+Quote Post
Rysh
post 20.04.2017, 12:22:57
Post #3

-----

Najlepiej zainteresuj się jakimś frameworkiem, gdzie możesz sobie wydzielić akcje dla gościa, zalogowanego, moderatora, administratora itd.

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.07.2025 - 15:34