![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 3 Dołączył: 11.10.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem , otóż poszukuje skryptu php który przeszuka baze danych w poszukiwaniu danego wyrazenia. Posiadam taki który zrobiłem sam lecz widze że gdy mam bardzo duża baze danych te rozwiązanie staje się dość powolne.
Potrzebuje jedynie informacje w ktorej z tabel znajduje sie moje $_GET['id'] ten skrypt bedzie przeszukiwac wszystkie tabele od game1 do game10000 i to troche zajmuje. Moje pytanie czy nie da się tego jakoś szybciej wykonywać(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Bo ja nie mam pomysłow. Zasadniczo nie wiem w której tabeli w bazie znajduje sie moje $_GER['id'] natomiast wiem ze jest ono w kolumnie 'userid' zawsze . Nie da się tutaj zastosowac jakiegos innego zapytania czy musze przeszukac je wszystkie?? Prosze o jakieś podpowiedzi Ten post edytował dvdx95 27.03.2017, 21:11:08 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli masz tyle tabel o tej samej strukturze w bazie, to budowa tej, jest nieprawidłowa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 3 Dołączył: 11.10.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak to sa tabele o tej samej strukturze , ja potrzebuje sie dowiedziec tylko w ktorej z nich znajduje sie moje $_GET['id']
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast LIKE wystarczy równość.
Na userid przydałby się indeks. Jeśli nie jest założony, to musiałbyś analogicznie do wyszukiwania w pętli założyć indeksy we wszystkich tabelach (i wtedy szukać). Zamiast robić pętlę w PHP możesz stworzyć procedurę w MySQL. A na koniec przebuduj strukturę bazy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
od biedy zrobić jakąś tabelkę z kolumną db_id, user_id i wpakować tam wszystkie potrzebne dane
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 00:56 |