Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JavaScript][PHP]Wielkość liter w nazwie pliku
sasiadstar

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Napotkałem na intrygujący mnie" problem".
Napisałem pewien skrypt trochę js+php, stronę pisałem i testowalem na lokalnym xampie, wszystko pięknie chodziło do puki strony nie przeniosłem na serwer roboczy i tu zonk obrazki się nie wczytują doszedłem do tego że nazwy plików są z małej a wywołania są z dużej litery.
Poprawić nie ma problemu tylko zastanawia mnie co odpowiada za to że jeden serwer ignoruje wielkość liter a inny nie ?

W sumie jak zaczynałem projekt zastanawiałem się czy wielkość ma znaczenie ale okazało się że nie ... do czasu przenosin.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 6)
viking

-----

Windows nie rozróżnia wielkości liter, Linuks jak najbardziej. Nauczka na przyszłość - poznać system na którym będzie się hostowało pliki.
+Quote Post
Pyton_000

-----

I dodatkowo nazwy plików albo konwertue się na małe litery albo zapisuje tak jak są i dokładnie do takich samych się odwołuje.
+Quote Post
sasiadstar

-----

I wszystko jasne.
No czeka mnie więcej roboty niż sadziłem bo mam więcej takich byków gdzie mam nazwy pomieszane .
I tak źle i tak nie dobrze, robię na lokalu to jest problem ze zgodnością, robię na hostingu to co chwile konto mi zawieszają bo parę razy puściłem skrypt w wiekuista pętle (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Nie będę tworzył nowego wątku tylko zapytam tutaj bo nasuwam mi się kolejne pytanie o windows własnie jak utworzyć w windowsie plik .costam bo normalnie się nie da.

Linuksa nie znam i nie zanosi się żebym miał poznać no możne poza BackTrack-iem czy tam kalim jak go obecnie zwom
+Quote Post
viking

-----

Dodaj kropkę na końcu nazwy pliku np .htaccess.
Pamiętaj o włączeniu error_reporting i display_errors na localu.
+Quote Post
sasiadstar

-----

Na lokalu pięknie mi wszystko chodzi za to rozleciało się wszystko na serwerze, nawet <select onchange="popraw_(this)" class="popraw"> takie głupie zdarzenie przestało działać, a ja głupi myślałem ze mogę otwierać szampana
+Quote Post
Pyton_000

-----

To zainteresuj się Vagrantem albo Dockerem jeśli masz Win10. To Ci ułatwi bardzo pracę.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 25.08.2025 - 09:00