![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napotkałem na intrygujący mnie" problem".
Napisałem pewien skrypt trochę js+php, stronę pisałem i testowalem na lokalnym xampie, wszystko pięknie chodziło do puki strony nie przeniosłem na serwer roboczy i tu zonk obrazki się nie wczytują doszedłem do tego że nazwy plików są z małej a wywołania są z dużej litery. Poprawić nie ma problemu tylko zastanawia mnie co odpowiada za to że jeden serwer ignoruje wielkość liter a inny nie ? W sumie jak zaczynałem projekt zastanawiałem się czy wielkość ma znaczenie ale okazało się że nie ... do czasu przenosin. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Windows nie rozróżnia wielkości liter, Linuks jak najbardziej. Nauczka na przyszłość - poznać system na którym będzie się hostowało pliki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I dodatkowo nazwy plików albo konwertue się na małe litery albo zapisuje tak jak są i dokładnie do takich samych się odwołuje.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I wszystko jasne.
No czeka mnie więcej roboty niż sadziłem bo mam więcej takich byków gdzie mam nazwy pomieszane . I tak źle i tak nie dobrze, robię na lokalu to jest problem ze zgodnością, robię na hostingu to co chwile konto mi zawieszają bo parę razy puściłem skrypt w wiekuista pętle (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nie będę tworzył nowego wątku tylko zapytam tutaj bo nasuwam mi się kolejne pytanie o windows własnie jak utworzyć w windowsie plik .costam bo normalnie się nie da. Linuksa nie znam i nie zanosi się żebym miał poznać no możne poza BackTrack-iem czy tam kalim jak go obecnie zwom |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj kropkę na końcu nazwy pliku np .htaccess.
Pamiętaj o włączeniu error_reporting i display_errors na localu. |
|
|
![]()
|
|
Na lokalu pięknie mi wszystko chodzi za to rozleciało się wszystko na serwerze, nawet <select onchange="popraw_(this)" class="popraw"> takie głupie zdarzenie przestało działać, a ja głupi myślałem ze mogę otwierać szampana
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zainteresuj się Vagrantem albo Dockerem jeśli masz Win10. To Ci ułatwi bardzo pracę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 09:00 |