![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam do zrobienia zapis do eventu, wcześniej pytałem się od czego zacząć. Teraz wiem, że muszę to zrobić na relacjach. Ale niestety napotykam na błąd: SQLSTATE[HY000]: General error: 1364 Field 'events_id' doesn't have a default value (SQL: insert into `zapis` (`users_id`, `updated_at`, `created_at`) values (1, 2017-03-25 18:00:59, 2017-03-25 18:00:59)) Z tego co widzę to pierwsza wartość się dodaje, ale niestety druga juz nie chce. I szczerze to nie wiem jak zrobić ten attach, gdyż 1 model odpowiada za usera, 2 model za tabele odpowiedzialna za relacje, a 3 model za eventy w kalendarzu. Klikajac na event, gdy chce się zapisać routing dobrze działa pobiera id eventu. Model User
Model Zapisz
Model HomeModel-odpowiedzialny za kalendarz
Controller ZapisController
Tablica do relacji: +------------+------------------+------+-----+---------+----------------+ | Field | Type | Null | Key | Default | Extra | +------------+------------------+------+-----+---------+----------------+ | id | int(10) unsigned | NO | PRI | NULL | auto_increment | | created_at | timestamp | YES | | NULL | | | updated_at | timestamp | YES | | NULL | | | users_id | int(10) unsigned | NO | MUL | NULL | | | events_id | int(10) unsigned | NO | MUL | NULL | | +------------+------------------+------+-----+---------+----------------+ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 349 Pomógł: 72 Dołączył: 22.01.2008 Skąd: Wadowice/Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Plik Controller ZapisController - linia 18, przekazujesz nieistniejącą zmienną.
-------------------- "PHP to człowiek. MySQL to również człowiek."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to ja wiem ze nie istnieje ale nie wiem jak to naprawic;p
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 479 Pomógł: 97 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: php.net :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszesz na początku, że drugi model odpowiada za event, a próbujesz przypisać go zamiast trzeciego.
Nie mieszaj polski/anigielski i nadawaj normalne nazwy( HomeModel ![]() -------------------- Manual prawdę Ci powie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:03 |