![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam skrypt obslugujacy formularz.
to jest fragment (wczesniej mam tylko polaczenie z baza i stworzenie funkcji escape_data):
skrypt ten znajduje sie w pliku bookaddcheck.inc, ktory jest includowany do book.php. sam formularz rowniez jest includowany - z pliku bookadd.inc do tego samego pliku. problem polega na tym, ze po kliknieciu na 'dodaj wpis' rekordy sa dodawane do bazy danych, ale zamiast przeniesc na book.php?link=0 (pierwsza strona ksiegi gosci) w naglowku dalej zostaje book.php?link=bookadd. prosze o pomoc i z gory dziekuje :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze jestem poczatkujacy, ale co tam robi ta @ w wierszu 32? Przeciez php potraktuje ja jak cos zbednego i wykona query, ale za to nigdy nie bedziesz miec spelnionego warunku w 33.
-------------------- Prawo Wylera:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@ oznacza brak zwracania bledow ;)
no ale, wie ktos moze dlaczego header nie przenosci mnie pod wskazany adres? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt nie zwraca niczego przed wywołaniem header? Sprawdź czy w ogóle dochodzi do tego miejsca, daj na przykład zaraz przed header: echo 'tutaj';
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
dopisalem echo i zwraca mi :/ nie rozumiem. poza tym wpisy sa dodawane do bazy danych, a zamiast przeniesc mnie w naglowku pozostaje dalej book.php?link=bookadd |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm a nie jest tu może problemem dirname? Bo pod Winda to zwraca \ które nie mogą występować w URL'ach.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
czyli jak? sam powinienem wpisac adres?
wczesniej dirname dobrze mi dzialal w innej ksiedze, no ale sprawdze :) UPDATE --------- zmienilem na: ale dalej to samo - nie dziala :/ myslalem moze, ze to bledy w IE, ale pod FF tak samo :| Ten post edytował hmmm 30.01.2005, 23:44:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Hmm dziwne dziwne, a error_reporting(E_ALL) coś konkretnego podaje?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
dodalem error_reporting(E_ALL) w tym miejscu:
i zwrocilo mi: Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at c:\inetpub\wwwroot\babeblog\book.php:1) in c:\inetpub\wwwroot\babeblog\inc\bookaddcheck.inc on line 54 a rekord mimo to zostal dodany |
|
|
![]()
|
|
Cytat output started at c:\inetpub\wwwroot\babeblog\book.php:1 Musisz mieć pustą linię na początku pliku... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
przestudiowalem caly skrypt, przeczytalem artykul ... ale nie znalazlem :|
plik z skryptem jest includowany do book.php, a na samym poczatku book.php mam cos takiego:
z kolei bookaddcheck.inc to (caly kod):
Ten post edytował hmmm 31.01.2005, 15:07:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Jeśli to twój cały kod, to odpowiedź masz we fragmencie artykułu.
Cytat Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at plik.php:10) in plik.php on line n Oznacza to, że już jakieś informacje zostały wysłane do przeglądarki (echo, print, czy nawet spacja przed <?php ). Rozwiązaniem problemu jest skasowanie wszystkiego przed <?php, lub wpisanie na początku pliku funkcji uruchamiającej buforowanie: ob_start(). Gdy chcemy opróżnić bufor wywołujemy funkcję ob_flush() (bez kończenia buforowania), lub ob_end_flush() (kończy buforowanie) pozdrawiam edit: oczywiście polecam ten drugi sposób. Ten post edytował badme 31.01.2005, 15:22:50 |
|
|
![]()
|
|
przeciez napisalem, ze czytalem ...
wiem, ze zadne dane nie powinny zostac wyslane do przegladarki i tu twki moj problem, bo w ktorym miejscu w moim kodzie takie dane zostaly wyslane? nie umieszczalbym kodu, jezeli sam bym do tego doszedl, ale nie znalazlem dlatego tak bardzo mnie zastanawia, dlaczego nie dziala ... |
|
|
![]()
|
|
Przecież błąd, który się pojawia jasno wskazuje gdzie pojawiają się te niechciane dane, sprawdź po prostu co tam masz i popraw.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
moze glupie pytanie, ale ... jak mam liczyc?
<?php - to jest pierwsza linijka? czy dopiero od nastepnej ... i jeszcze jedno - jak kod jest dlugi i zostanie zawiniety, to czesc kodu wtracona do nastepnej linii tez liczyc? chyba nie, co? UPDATA ---------- policzylem <?php jako pierwsza linie i blad jest w lini 64, a to:
Ten post edytował hmmm 31.01.2005, 22:46:01 |
|
|
![]()
|
|
Nie ta linia, błąd w przypadku header podaje jeszcze gdzie pojawiają się dane, zobacz dokładniej...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at c:\inetpub\wwwroot\babeblog\book.php:1) in c:\inetpub\wwwroot\babeblog\inc\bookaddcheck.inc on line 64
czyli niby w ktorej linii bo nie rozumiem :/ EDIT ------ dodam tylko, ze kod tego pliku konczy sie na tym, co tu wkleilem - dalej nic nie ma. i jeszcze jedno ... jak na poczatku kodu w pliku bookaddcheck.inc dalem funkcje ob_start(); to mimo to zwracalo mi blad, ze 'headers already sent ...' Ten post edytował hmmm 31.01.2005, 23:39:30 |
|
|
![]()
|
|
A dałeś ob_end_flush(); ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 05:16 |