![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym zmienić Artisan Command Line z php 5.6 na 7.1 jako, że komendy artisana czasami się sypią gdy natrafi na jakąś nową semantykę.
Czy da się użyć php z Homestead? Jeżeli nie to przy standardowej opcji z php exe to mam teraz taki folder/wersje: php-5.6.5-Win32-VC11-x64\php.exe I bez problemu działa, natomiast gdy zmieniam to na: php-7.1.2-Win32-VC14-x64\php.exe Cytat Failed to parse output as xml: Error on line -1: Premature end of file.. Command C:\Users\Marek\php-7.1.2-Win32-VC14-x64\php.exe C:\Users\Marek\LocalProjects\ptu\artisan list --format=xml Output C:\Users\Marek\php-7.1.2-Win32-VC14-x64\php.exe C:\Users\Marek\LocalProjects\ptu\artisan list --format=xml Może trzeba w php.ini coś przestawić ale gdybym miał więcej info aniżeli, to że xml jest rozwalony było by mi łatwiej. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da się zaciągnąć z Vagranta.
https://confluence.jetbrains.com/display/Ph...wPHPinterpreter i lecisz jako Vagrant dalej. Tam bodaj trzeba doinstalować plugin do storma. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako interpreter to wiem bo już tak mam ustawione ale przy dodawaniu CLO tool nie ma predefiniowanego wyboru, muszę podać ścieżkę bezwzględną.
Co do problemu z tym exe to za sugestią supportu storma wykonałem tę samą komendę bezpośrednio w konsoli git basha i wynik faktycznie troszkę bardziej kompletny: Cytat $ C:/Users/Marek/php-7.1.2-Win32-VC14-x64/php.exe C:/Users/Marek/LocalProjects/xxx/artisan list --format=xml
C:/Users/Marek/php-7.1.2-Win32-VC14-x64/php.exe: error while loading shared libraries: api-ms-win-crt-locale-l1-1-0.dll: cannot open shared object file: No such file or directory Ten post edytował markonix 23.03.2017, 12:26:02 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Czemu tak sobie komplikujesz zycie? Czemu poprostu nie odpalisz artisana bezposrednio w vagrant?
ps: i w ogole czemu jeszcze uzywasz vagrant? Teraz kroluje Docker ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z dockerem pod windows nie jest tak kolorowo
![]() Docker CE działa natywnie jedynie na Win10, dla poprzednich są protezy w postaci Toolbox |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@Pyton a czy nienatywny Docker na windows dziala wolniej niz vagrant?
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Działa w virtualboxie więc
![]() |
|
|
![]()
|
|
Wiec jak bardziej wolny nie jest a dana osoba pozna bardzo fajne narzedzie, ktore bez watpienia przyda sie na pozniej tak czy siak
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No nie wiem czy da się prościej niż z konsoli pracować na artisanie.
Jak to fajnie wygląda: http://prntscr.com/enjxru Działają migracje czego nie do końca się spodziewałem po tym temacie http://forum.php.pl/index.php?showtopic=245392&hl= (a tak naprawdę wystarczyło zmienić DB_HOST na adres ip/domenę). Na vagranta muszę się logować przez ssh i nie wiem czy by tak przyjemnie podpowiadał komendy. Co do dockera to faktycznie często słyszę o nim ale z tego co wiem to Vagrant a Docker to nie są takie zmienniki, to inna filozofia. No i na pewno by mnie zmotywowało gdyby w dokumentacji laravela była by wzmianka o Dockerze, a tam tylko ten Vagrant i Vagrant ![]() Mam Win 10, więc skoro tam działa.. Co do używania artisana za pomocą Vagrant/Homestead to dostałem odpowiedź że się nie da: Cytat Not really, you can't use Command Line Tools with a remote interpreter, unfortunately: https://youtrack.jetbrains.com/issue/WI-23740
Ten post edytował markonix 23.03.2017, 17:00:13 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Co do dockera to faktycznie często słyszę o nim ale z tego co wiem to Vagrant a Docker to nie są takie zmienniki, to inna filozofia. Obydwa sluza do przygotowania srodowiska developerskiego. Ba, docker jest tak dobry, ze mozesz stosowac go nawet na produkcji. Podsumowujac: docker to taki zajebisty vagrant ![]() Niecale dwa lata temu bylem w podobnej sytuacji co ty: uzywalem vagrant i nie kumalem po co mi docker. Uwierz - warto sie przesiac. Ot chocby po to by byc na biezaca z nowosciami a vagrant powiedzmy sobie szczerze - umrze. Docker go wykopie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Z tym na produkcję to bym uważał
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Aj tam... przez brak pamieci to i serwer moze poleciec. Kwestia poprawnej konfiguracji
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wracając do pierwotnego problemu udało się go rozwiązać instalując troszkę syfu na komputerze..
http://stackoverflow.com/questions/3326566...oft-office-file Wreszcie mogę bez stresu o syntax errory odpalić route:list Ten post edytował markonix 3.04.2017, 16:57:44 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:33 |