Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> PHP 7 i CLI, Artisan w phpstorm
markonix

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chciałbym zmienić Artisan Command Line z php 5.6 na 7.1 jako, że komendy artisana czasami się sypią gdy natrafi na jakąś nową semantykę.

Czy da się użyć php z Homestead? Jeżeli nie to przy standardowej opcji z php exe to mam teraz taki folder/wersje:
php-5.6.5-Win32-VC11-x64\php.exe
I bez problemu działa, natomiast gdy zmieniam to na:
php-7.1.2-Win32-VC14-x64\php.exe

Cytat
Failed to parse output as xml: Error on line -1: Premature end of file..
Command
C:\Users\Marek\php-7.1.2-Win32-VC14-x64\php.exe C:\Users\Marek\LocalProjects\ptu\artisan list --format=xml
Output
C:\Users\Marek\php-7.1.2-Win32-VC14-x64\php.exe C:\Users\Marek\LocalProjects\ptu\artisan list --format=xml

Może trzeba w php.ini coś przestawić ale gdybym miał więcej info aniżeli, to że xml jest rozwalony było by mi łatwiej.

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 12)
Pyton_000

-----

Da się zaciągnąć z Vagranta.

https://confluence.jetbrains.com/display/Ph...wPHPinterpreter
i lecisz jako Vagrant dalej. Tam bodaj trzeba doinstalować plugin do storma.
+Quote Post
markonix

-----

Jako interpreter to wiem bo już tak mam ustawione ale przy dodawaniu CLO tool nie ma predefiniowanego wyboru, muszę podać ścieżkę bezwzględną.

Co do problemu z tym exe to za sugestią supportu storma wykonałem tę samą komendę bezpośrednio w konsoli git basha i wynik faktycznie troszkę bardziej kompletny:

Cytat
$ C:/Users/Marek/php-7.1.2-Win32-VC14-x64/php.exe C:/Users/Marek/LocalProjects/xxx/artisan list --format=xml
C:/Users/Marek/php-7.1.2-Win32-VC14-x64/php.exe: error while loading shared libraries: api-ms-win-crt-locale-l1-1-0.dll: cannot open shared object file: No such file or directory

Ten post edytował markonix 23.03.2017, 12:26:02

--------------------
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Czemu tak sobie komplikujesz zycie? Czemu poprostu nie odpalisz artisana bezposrednio w vagrant?

ps: i w ogole czemu jeszcze uzywasz vagrant? Teraz kroluje Docker smile.gif

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
Pyton_000

-----

Z dockerem pod windows nie jest tak kolorowo wink.gif

Docker CE działa natywnie jedynie na Win10, dla poprzednich są protezy w postaci Toolbox
+Quote Post
nospor

@Pyton a czy nienatywny Docker na windows dziala wolniej niz vagrant? wink.gif

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
Pyton_000

-----

Działa w virtualboxie więc wink.gif
+Quote Post
nospor

Wiec jak bardziej wolny nie jest a dana osoba pozna bardzo fajne narzedzie, ktore bez watpienia przyda sie na pozniej tak czy siak wink.gif

--------------------

+Quote Post
markonix

-----

No nie wiem czy da się prościej niż z konsoli pracować na artisanie.
Jak to fajnie wygląda: http://prntscr.com/enjxru
Działają migracje czego nie do końca się spodziewałem po tym temacie http://forum.php.pl/index.php?showtopic=245392&hl= (a tak naprawdę wystarczyło zmienić DB_HOST na adres ip/domenę).

Na vagranta muszę się logować przez ssh i nie wiem czy by tak przyjemnie podpowiadał komendy.

Co do dockera to faktycznie często słyszę o nim ale z tego co wiem to Vagrant a Docker to nie są takie zmienniki, to inna filozofia.
No i na pewno by mnie zmotywowało gdyby w dokumentacji laravela była by wzmianka o Dockerze, a tam tylko ten Vagrant i Vagrant wink.gif

Mam Win 10, więc skoro tam działa..

Co do używania artisana za pomocą Vagrant/Homestead to dostałem odpowiedź że się nie da:

Cytat
Not really, you can't use Command Line Tools with a remote interpreter, unfortunately: https://youtrack.jetbrains.com/issue/WI-23740

Ten post edytował markonix 23.03.2017, 17:00:13

--------------------
+Quote Post
nospor

Cytat
Co do dockera to faktycznie często słyszę o nim ale z tego co wiem to Vagrant a Docker to nie są takie zmienniki, to inna filozofia.

Obydwa sluza do przygotowania srodowiska developerskiego. Ba, docker jest tak dobry, ze mozesz stosowac go nawet na produkcji.
Podsumowujac: docker to taki zajebisty vagrant wink.gif Im szybciej sie na niego przesiadzesz, tym lepiej.
Niecale dwa lata temu bylem w podobnej sytuacji co ty: uzywalem vagrant i nie kumalem po co mi docker. Uwierz - warto sie przesiac. Ot chocby po to by byc na biezaca z nowosciami a vagrant powiedzmy sobie szczerze - umrze. Docker go wykopie

--------------------

+Quote Post
Pyton_000

-----

Z tym na produkcję to bym uważał smile.gif Ostatnio słyszałem historię że po wywaleniu się 1 kontenera przez brak pamięci poleciały wszystkie i nie wstały wink.gif
+Quote Post
nospor

Aj tam... przez brak pamieci to i serwer moze poleciec. Kwestia poprawnej konfiguracji

--------------------

+Quote Post
markonix

-----

Wracając do pierwotnego problemu udało się go rozwiązać instalując troszkę syfu na komputerze..

http://stackoverflow.com/questions/3326566...oft-office-file

Wreszcie mogę bez stresu o syntax errory odpalić route:list

Ten post edytował markonix 3.04.2017, 16:57:44

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:33