![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam następujący problem. Mam formularz gdzie wypełnia się kilka danych inputami a ostatnią opcję wybiera się z listy selected. Każdy input ma walidacje i zapamiętuje co było wybrane w razie błędów przy wpisywaniu. Chciałbym żeby select też zapamiętywało wybór. Dane do select podciągnięte są z bazy i ich liczba stale rośnie. Normalnie zapisuje wszystkie podane hasła w inputach do zmiennych sesyjnych a potem je wyświetlam w zależności od tego czy istnieją. Jak to wygląda w wypadku select? wiem że jest opcja "selected" w optionie ale nie wiem, musiał bym sprawdzać warunkiem co było wybrane i potem w zależności dopisywać do którejś z opcji "selected"? Jest na to jakiś prosty sposób? Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Jak to wygląda w wypadku select? wiem że jest opcja "selected" w optionie ale nie wiem, musiał bym sprawdzać warunkiem co było wybrane i potem w zależności dopisywać do którejś z opcji "selected"? Dokladnie tak
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam coś takiego:
Pobieram wzystkich użytkowników z bazy
Działa bez selected. Czy to jest w porządku? Jednak nie działa tak jak powinno. Po pierwsze na 1 miejsce na liście wskakuje mi to co było wybrane przed wysłaniem formularza a potem jest też do wyboru jeszcze raz na swoim miejscu. Po drugie nie usuwa mi zmiennej sesyjnej. Po trzecie po wysłaniu formularza nie ma wszystkich opcji do wyboru które powinny być. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Dostales odpowiedz jak to powinno byc zrobione. Czemu kombinujesz jak kon pod gorke?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zobrazuję ci to
IF saved_value EQUAL curent_value_from_while THEN add "selected" |
|
|
![]()
|
|
Dobra, chyba śmiga
![]()
Ten post edytował gucio1 21.03.2017, 15:07:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może być, tylko zgubiłeś } po unset();
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz trochę poprawić czytelność nie dublując przy okazji kodu:
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:44 |