![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam się nad aktualnymi metodami zarządzania developmentem z którego Wy korzystanie lub korzysta się w firmach i jego uproszczeniem przy projekcie PHP.
Obecnie, przy ręcznym uploadzie prac zrobionych na localu (Vagrant) jest troszkę pracy bo każdą paczkę zmian w postaci już pushniętych commitów muszę wrzucać najpierw na test co wiąże się z: - zalogowanie się do SSH - wyłączaniem strony (funkcja wbudowany w FW) - pobraniu zmian (git pull) z zdalnego repo - wykonaniem composer update jeżeli zmienił composer lock - wykonaniem migracji jeżeli są potrzebne - wykonaniem kilka operacji typowych dla FW (np. w przypadku L5 dobrze jest odświeżyć cache itp) - może jakieś testy automatyczne - włączeniem strony. Potem przy akceptacji zmian, to samo tylko z większą ostrożnością (zwłaszcza przy migracjach) trzeba wykonać dla serwera docelowego. Na pewno da się to jakoś uprościć jakimiś narzędziami. Nie muszą być koniecznie darmowe. Repo trzymam na bitbucket. Jak tu u Was wygląda? Jak to zrobić przyjemnym aby nie tęsknić za starym, szybkim grzebaniem w projekcie via FTP i PHPMyAdmin? ![]() -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jenkins, Deployer, Rocketeer,
http://jonathannicol.com/blog/2013/11/19/a...from-bitbucket/ i wieeele wieeeele innych... wystarczy poszukać, poczytać≤ wybrać co Ci się podoba |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak przejrzałem pokrótce po samej analizie przykładów to najbardziej przystępny wydaje mi się Deployer. Na plus widzę gotowe schematy dla Laravel.
Może jakaś rekomendacja? Używałeś/używasz? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używam Deployer. Na potrzeby prywatnych projektów jest ok. Miałem plan również go zastosować do dużego projektu produkcyjnego w Firmie ze względu właśnie na wersjonowanie wydań. Dla Laravela działa dobrze.
Rocketeer można zintegrować z Laravelem i robić deploy bezpośrednio z Artisana. |
|
|
![]()
|
|
Gdzie zainstalować Deployera?
Na serwerze developerskim (Vagrant) czy lokalnie (Windows)? Czy na produkcji wymagany też on jest (tak jak git'a potrzebuje tu i tu)? Czy to wszystko się dzieje przez SSH? Te takie release'y rozumiem, że trzyma już na docelowym serwerze aby łatwo się między nimi przełączać? Kod vagrant@homestead:~$ php vendor/bin/dep pwd -vvv ➤ Executing task pwd [production] > pwd SSH multiplexing initialization Enter passphrase for key '/home/vagrant/.ssh/id_rsa': root@ebizo.pl's password: Permission denied, please try again. root@ebizo.pl's password: Dość szybko stanąłem :/ Po wpisaniu prawidłowego hasła nic się nie dzieje (przy wpisaniu błędnego zwraca prawidłowo Access denied więc się łączy). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Klucz ssh z vagrant wrzucony na serwer?
Pokaż plik z taskami. |
|
|
![]()
|
|
Nie, nie wrzucałem klucza bo właśnie nie wiem jaki klucz gdzie wrzucić poza tym myślałem, że póki co mogę się logować na login i hasło.
Na serwerze docelowym rozumiem, że mam wrzucić w root /.ssh authorized_keys klucz publiczny tylko który to jest? C:\Users\[NAZWA_USERA_WINDOWS]\.ssh\id_rsa.pub ten? Co do pliku z instrukcjami daleko nie zaszedłem, na razie stoję po prostu na takim hello world sprawdzającym czy się łączy zgodnie z dokumentacją.
Ten post edytował markonix 20.03.2017, 22:51:17 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 15:17 |