![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-seba22- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam serdecznie !
Na poczatku chciał bym zaznaczyć ze jestem poczatkujący - Nie czytać idiota. ![]() Sprawa jest taka chciał bym sobie napisać pewien skrypcik ale brakuje mi wiedzy... oto co chciał bym uzyskać. Mam formulaż i z niego leci zmienna pt "nazwisko" mająca wartość 1 2 lub 3 Po wybraniu wartosci otwiera się skrypt ktory ma za zadanie zbadac czy wybrałem wartosc 1 2 czy moze 3. (osiagnolem tyle ze po daniu opcji print $nazwisko wyswietla mi sie opcja ktora wczesniej wybrałem) Jezeli zobaczył by ze zmienna ma wartosc 1 to powiedzmy napisał by TEST1 jezeli 2 napisał by TEST2 jeżeli 3 to TEST3 Oczywiście to tylko przykład, kompletnie nie rozumiem tych opcji IF i innych else nie rozumiem tego ale jak ktoś by mi to na tym przykladzie napisał, ja bym to 2 razy przestudiował to na pewno bym zrozumiał. Pozdrawiam serdecznie przepraszam za moje naiwne pytanie ale chyba kazdy zaczynał. Ze zniecierpliwieniem bede oczekiwał odpowiedzi na moje pytanie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podaje Ci gotowy kod:
Naprawdę dużo można się dowiedzieć w manualu. Nie wiem jak Ci to tłumaczyć bo praktycznie nie ma co. Jest to struktura kontrolna dzięki czemu możesz kontrolować działanie skryptów. |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Acha
![]() ![]() W manualu był przykład ale tylko do opcji z 2 Jezeli jest TAK to TAK a jeżeli Nie to Nie więc nie wiedziałem jak ma to wygldać jeżeli dochodzi 3 opcja która jest również sćisle okreslona a nie tylko a jezeli cos innego to to... Serdeczanie dziekuję za obrazowe wytłumaczenie teraz już wszystko rozumiem ![]() Pozdrawiam serdecznie |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 293 Pomógł: 4 Dołączył: 28.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie,
Teraz chciałem dodać opcje żeby wybór opcji był zapisywany do pliku tekstowego. (chce z czasem napisac katalog stron www (prosty ale własny) ![]() Dlatego potrzebuje wybor z menu rodzaju gdzie strona ma byc zapisaca (do którego pliku tekstowego) ten projekt nie uwzglednia kolejnych okien w ktore mozna wpisywac dane więc dla testów posluguje sie tylko jedną zmienna opisana jako nazwisko... Napisałem takie coś fwrite (fopen("test.txt", "r+"), "$nazwisko \n $fileread"); fclose(fopen("test.txt", "a+")); Ale coś mi nie działa widze biała strone... oto kod jaki próbowałem wstawić.... Może ktoś zobaczy co w nim nie tak.... pozdrawiam serdecznie
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nununu!
Taaak:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 293 Pomógł: 4 Dołączył: 28.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie
Wprowadzilem kilka zmian i dziala tak jak chcialem ale jest pewnien problem a mianowicie jezeli ktos cos zapisze w polu tresc ![]() ![]() ![]() ![]() Jaką komende dodac i gdzie zeby przesuwała kursor na koniec pliku ? Oto kod - nie opisuje bo jest bardzo prosty...
Ten post edytował seba22 29.01.2005, 12:23:01 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Juz znalazłem... pozdrawiam
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(crashu @ 2005-01-29 12:22:21) Jeśli uważasz, że print wydrukuje Ci jakiś tekst to może lepiej zrezygnuj z php i poucz sie od podstaw, albo w ostateczności użyj echo ![]() O co ci człowieku chodzi ? Czemu ma nie używać print" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ? Może ty byś się do uczył. |
|
|
![]()
|
|
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace forumuala ( z innej ebczki)
Mam juz forumlaz ![]() <? mail("dawi@starepro.no-ip.com", "$temat", "$tresc" , "$email"); ?> Okroiłem go bo tam jeszcze dodałem ze pokazuje tresc temat i tak dalej.... ) Co zrobic zeby jak dam powyzszy kod do pliku pierwszego tam gdzie jest formulaz zeby po nacisnieciu na wyslij wyslalo emaila ? <form method="post" action="wyslij.php"> Co w tym zmienic.... Bo teraz działa łądnei ale jest rozbite na 2 pliki a ja bym chciał jeden... prosze o rade... Ten post edytował seba22 29.01.2005, 20:39:03 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 21:48 |