![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszę system portalowy do prywatnego użytku (chcę mieć możliość postawienia na nim kliku stron). Coraz bardziej zastanawiam się nad zastosowaniem klas, ale pojawiła się pewna wątpliwość:
Załóżmy, że napiszę klasę do łączenia się z bazą mysql. W głównej części skryptu tworzę nowy obiekt tej klasy, dzięki czemu mogę wysyłać zapytania do bazy. Do tego skryptu dołączam (include/require) potrzebny w danym momencie moduł - np. obrazki. W tym module mam klasę - np. images. Wewnątrz niej są funkcje - m.in. do dodawania obrazków do bazy danych. Czy wewnątrz tej funkcji jest widoczny utworzony na samym początku obiekt klasy obsługującej połączenia z bazą? Jeśli nie, czy powinienem w tej funkcji utworzyć nowy obiekt tej klasy? Czy w ogóle widoczna jest definicja tej klasy? Plik index.php:
Plik obrazki.php:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W klasie images nie widzisz instancji klasy sqlconnect. Możesz stworzyć nową instancje obiektu, ale po co ? Zastosuj singleton. Więcej o nim znajdziesz wpisując właśnie tamte słowo chodźby do google, albo do szukarki na tym forum.
Ten post edytował Liko 28.01.2005, 19:38:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki. Poczytałem trochę o singletone i rzeczywiście - chyba będzie to najlepszym rozwiązaniem...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 05:10 |