![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 6.12.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam napisany w HTMLu formularz do kontaktu, jak użytkownik jest zalogowany na stronie to dostaje jedno pole textarea do wpisania treści wiadomości, a jak nie jest zalogowany to 2 pola tj input i textarea, wypełnienie pola textarea sprawdzam poprzez sprawdzenie czy ma 0 znaków, jak nie, wysyłam formularz. A jak sprawdzić czy pole input istnieje, jeśli tak to czy nie ma 0 znaków, mój kod JQ realizujący sprawdzanie teraz wygląda tak:
input textowy do imienia ma klase .name Poza tym mam diva z klasą .response. który ma wyświetlić tekst z informacją po wysłaniu formularza, i ładnie wyświetla, tylko chciałbym aby zniknął po 5 sekundach Co tu jest nie tak że po 5 sekundach nie znika, chodzi mi o zniknięcie samego tekstu div z klasą niech zostanie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 10 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aby sprawdzić, czy input istnieje użyj: $('.name').length i sprawdź, czy ma 0
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 6.12.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak sprawdzić czy jeśli istnieje ma jakąś zawartość?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłeś to przecież w pierwszym poście.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 4 Dołączył: 14.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$('.name').length może wyrzucić Ci undefined, lepiej to zrobić przez:
ilosc=$('.name').size(); if(ilosc>0) { alert("pola istnieją"); } else { alert("brak pola z klasą name"); } .size() zlicza ilość istniejących elementów selektora |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aha, jasne. The .size() method is deprecated as of jQuery 1.8. Use the .length property instead
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 4 Dołączył: 14.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widać zatrzymałem się na epoce kamienia łupanego;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 01:53 |