![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dłubałem kombinowałem i się poddałem.
Pobieram z bazy kolumnę b z bazy x i za nic nie mogę tego porawnie przeslac W js mam taki skrypt $.ajax({ type: "POST", //typ połączenia na post url: "load.php", dataType : 'json', //ustawiamy typ danych na json data: data }) .done (function(data,json) { aa=data.collections; ......jakis kod .fail(function(jqXHR, textStatus){$('#debug').append(jqXHR.responseText);})//obsługa błedów } Jak dataType mam na jot son to wywala mi błąd a jak text to wszystko nawet błędy zwraca w done. Php try { // set the PDO error mode to exception $conn->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION); $sql = $conn->prepare("SELECT COLLECTION_NAME FROM alpol_collections"); $sql->execute(); $result = $sql->fetchAll(); foreach($result as $wiersz) { $temp[]=$wiersz['COLLECTION_NAME'];//Tu kombinowalem tak i siak } ......... Chciałbym cała zawartość kolumny przesłać tą metodą ale już nie mam pojęcia jak to zrobić. Help Panowie i Panie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 556 Pomógł: 40 Dołączył: 20.07.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pokaz jak kodujesz json od strony php lub echo
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie jak bym wiedział jak to poprawnie zrobić to bym się tu nie udzielał , nie chce tu przedstawiać moich wypocin bo i tak niczego nie wniosą.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
.fail(function(jqXHR, textStatus) =Parseerror
Niestety nie działa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc zapewne nie wstawiłeś tego z głową. Włącz raprtowanie błędów, konsola w przeglądarce, sprawdź żądanie i odpowiedź. Powtórz do czasu usunięcia błędu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
dziwne jak wklepe tak to dziala
foreach($result as $wiersz) {$data[0]="test"; $dataa[]=array('collections'=>$data);//zwroci 50 razy } echo json_encode($dataa); jak tak to blad parseeror foreach($result as $wiersz) {$data[]=$wiersz['COLLECTION_NAME']; $dataa[]=array('collections'=>$data); } echo json_encode($dataa); Zastanawia mnie dlaczego jest zwracane 50 tablic jak w tej bazie mam tylko 25 wierszy? ![]() ![]() data: Array[50] |
|
|
![]()
|
|
No to zobacz czym jest data -> console.log(data); w .done()
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Array[50]
0 : Object collections : Array[1] 0 : "test" length : 1 __proto__ : Array[0] __proto__ : Object 1 : Object 2 : Object 3 : Object 4 : Object 5 : Object 6 : Object 7 : Object 8 : Object 9 : Object 10 : Object 11 : Object 12 : Object 13 : Object 14 : Object 15 : Object 16 : Object 17 : Object 18 : Object 19 : Object 20 : Object 21 : Object 22 : Object 23 : Object 24 : Object 25 : Object 26 : Object 27 : Object 28 : Object 29 : Object 30 : Object 31 : Object 32 : Object 33 : Object 34 : Object 35 : Object 36 : Object 37 : Object 38 : Object 39 : Object 40 : Object 41 : Object 42 : Object 43 : Object 44 : Object 45 : Object 46 : Object 47 : Object 48 : Object 49 : Object length : 50 __proto__ : Array[0] tyle tylko ze tak jak pisalem wierszy w tablicy jest 25 Wiec czemu pętla wykonuje się 50razy? |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem naprawdę co ty tworzysz. Pod $result masz wszystkie pobrane wiersze. Wrzuć to do json_encode i z głowy. Po jeszcze raz to iterować? A konsolę nie miałeś mi wypisać tylko sobie popatrzeć samemu na dane.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak i działa
$result = $sql->fetchAll(); $a=0; $b= count($result); foreach($result as $wiersz) { //echo $a; if ($a<=$b/2) {$data=$wiersz['COLLECTION_NAME']; $dataa[]=array('collections'=>$data); } $a++; } echo json_encode($dataa); Wiem że to durny zapis więc dalej będe rozkminiał aż zrozumiem co do czego. Opcja echo json_encode($result); nie działa Kombinuje bo chcę dojść co jak i dlaczego . Na ta chwilę potrzebuję tylko i wyłącznie pobrać dane z jednego wiersza reszta mnie nie interesuje na bardziej złożone zapytania jeszcze nie pora. A co jest w $results to bladego pojęcia nie mam ale na pewno nie taka tablica jaką można zwrócić jsonem. |
|
|
![]()
|
|
var_dump($result); Bez tych dwóch rzeczy czyli konsola i wyświetlanie informacji o danych daleko nie pociągniesz. Co chwila będzie jakiś problem.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki dobry człowieku jednak widzę że to polecenie bez którego faktycznie za daleko się nie dojdzie.
W jednym wierszu jakość dziwnie mi zakodowało polski znak WEBER_KRYSZTA(funt brytyjski) Więc muszę wrócić do miejsca gdzie importowane są dane do bazy. Jeszcze zapytam Kodowanie w bazie mam takie utf8_polish_ci czy to odpowiednie jest czy zmienić na coś innego ? Ten post edytował sasiadstar 8.03.2017, 13:06:33 |
|
|
![]()
|
|
Formalnie dla pełnego poprawnego sortowania powinno być utf8_unicode_520_ci. Nigdzie nie widzę żebyś na połączeniu robił SET NAMES albo w konstruktorze jeśli to mysql.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Znalazłem problem.
Okazało się że plik wsadowy jest w ANSI Użyłem funkcji $wynik=iconv(mb_detect_encoding($Tekst),"UTF-8",$Tekst); Gdzie mb_detect_encoding($tempTekst) rozpoznaje kodowanie pliku automatycznie. To tak na przyszłość dla potomnych. Plus dla ciebie viking za var_dump($result) ![]() Ten post edytował sasiadstar 8.03.2017, 14:45:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:13 |