Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Generowanie e-maila z załącznikiem dla klienta pocztowego, Uwaga: Nie chodzi tu o wysyłanie e-mail'a
dfs

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Czy da się na serwerze wygenerować szablon e-maila (koniecznie z załacznikiem), który trafiłby do klienta pocztowego użytkownika (np. OutLook'a czy też Thunderbird'a).

Uwaga: Nie chodzi mi o to aby na serwerze wysyłać e-mail'a, a o to aby wygenerowany na serwerze szablon e-maila, przekazać użytkownikowi i to użytkownik owego e-maile ewentualnie sam sobie wyślę.

Generalnie wiem że do taich rzeczy wykorzystuje się odnośnik "mailto:", jednak nie wystarczy mi przekazanie samego adresu, tytułu czy też treści tekstowej.

Potrzebuję także przesłać posiadany plik załącznik (np. PDF czy XLS).

Czy jest taka techniczna możliwośćquestionmark.gif

Ten post edytował dfs 1.03.2017, 19:21:22
Go to the top of the page
+Quote Post
aras785

-----

Cześć.

Jeśli dobrze zrozumiałem to:

1) Robisz sobie jakiś szablon email'a w html
2) Użytkownik wchodzi sobie np. na podstronę: twojastrona.xyz/zyczenia_urodzionowe
3) Wczytuje mu się szablon html (z pkt 1), a on podaje w formularzu adres mailowy do kogo chce wysłać (widzi dokładnie jak wygląda mail)
4) Jeśli załącznik jest stały (każdy ma taki sam) to systemowo go załączasz przy wysłaniu, a użytkownikowi na stronie tez możesz go pokazać (odnośnik w html)

To wszystko.

Ja sam robiłem szablony głowne gdzie użytkownicy mogli uzupełniać w treści np. tylko imię.
Nie wiem czy o to Ci chodziło...

Pozdrawiam
+Quote Post
wolguy

-----

może wygeneruj plik .eml?
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 17:20