![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 5 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z zapisaniem danych do bazy mysql w kodowaniu ISO-8859-2.
Potrzebne mi jest to do wyświetlenia danych na stronie w kodowaniu ISO-8859-2. Jak ustawić w mysql'u domyślną strone kodową? Dzieki. -------------------- zmoderowano - rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pliku my.ini (pod windows) lub my.cnf (pod LINUX) musisz ustawić 'default-character-set' na 'latin2'
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 5 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodałem linie w my.ini:
default-character-set=latin2 i nie pomogło ![]() -------------------- zmoderowano - rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesteś pewien, że kodowanie zostało źle zapisane w MySQL? Jakim programem to sprawdzasz? U mnie kodowanie zawsze jest ok, nie ważne czy wprowadzam UTF, windows, ISO ... to nie powinno mieć przecież znaczenia. Problem może być z odczytem i tutaj właśnie pojawia się to domyślne kodowanie, które ma się wyświetlać w kliencie mysql. Natomiast jeśli robisz to przez apache to tutaj szukałbym problemów, a nie w samej bazie.
Przynajmniej tak mi się zdaje ![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 16:52 |