![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 1 Dołączył: 20.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Wyszukuje rekordy wg określonych kryteriów w jednej tablicy, chciałbym aby szukało również danych w drugiej tablicy (tablica2), próbuje z JOIN, ale nie działa. Dzięki
Niestety wyszukuje tylko w tabeli prywatne_inwestycje ( i ). Ten post edytował tenloginjestzajety 23.02.2017, 20:29:56 -------------------- Nigdy nie zapominam kliknąć "pomógł". Zastosowanie na stronie [prosze nie spamuj]
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy te tabele są w relacji ze sobą i dlatego je połączyłeś JOIN'em?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 1 Dołączył: 20.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyjaśnię na przykładzie forum:
Tabela 1 to nazwa tematu, w którym są różne maile. Tabela 2 to posty podczepione do tematów z tabeli 1, poprzez "oid", w których są różne maile. Próbuje zrobić wyszukiwanie po mailu, telefonie, id jednak nie potrafię tego zrobić jednym zapytaniem dla dwóch tabel. Mam też problem z wyświetlaniem wyników z dwóch tabel bez JOIN, pokazuje wiele razy nazwę tematu ( tabela1 ) w ilości zależnej od ilości postów ( tabela2 ). Nie wiem jak w takim zapytaniu zastosować DISCTINCT
Ten post edytował tenloginjestzajety 23.02.2017, 21:04:10 -------------------- Nigdy nie zapominam kliknąć "pomógł". Zastosowanie na stronie [prosze nie spamuj]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli Twoje drugie zapytanie wyszukuje tylko w prywatne_inwestycje, to sprawdź czy jest powiązanie między tabelami (tzn. czy dla kryteriów, np. telefonu zadanego do tabeli prywatne wybrane id istnieje w tabeli prywatne_inwestycje).
Oczywistym jest, że przy takim powiązaniu dwóch tabel będziesz mieć zwielokrotnioną nazwę tematu. Nie wiem jednak jaki chcesz wynik osiągnąć tym zapytaniem. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dla zapytania wyświetla tak:
Dowolna nazwa tematu - post 1 - post 2 - post 3 Dowolna nazwa tematu - post 1 - post 2 - post 3 Dowolna nazwa tematu - post 1 - post 2 - post 3 a powinno być tak: Dowolna nazwa tematu - post 1 - post 2 - post 3 Może ktoś wpadnie jeszcze na jakiś pomysł z wyszukiwaniem JOIN. Przypomnę, że wyszykuje jedynie w tabeli: prywatne_inwestycje, a powinno w obu tabelach. DZIĘKI -------------------- Nigdy nie zapominam kliknąć "pomógł". Zastosowanie na stronie [prosze nie spamuj]
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli "Dowolna nazwa tematu" to jest ten sam temat, to problem nie leży w zapytaniu (choć być może łączysz tabele po nieodpowiednich polach), lecz w danych.
Co do wyszukiwania pisałem wyżej. Ale być może problem jest związany z powyższym. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:35 |