![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć potrzebuje pomocy męcze sie juz od 2 dni i nie umiem sobie poradzić z tym zadaniem, musze zrobic tabele z 3 kolumnami
1 kolumna liczby podzielne przez 2 2 kolumna liczby podzielne przez 3 3 kolumna mnozenie liczb z kolumny 1 i 2 jestem początkującym jeśli chodzi o php, jest w stanie Mi ktoś pomóc z tym? w obecnej chwili zrobiłem taki kod ( zdjecie na dole ) ale nie umiem zrobić kolejnej petli zeby wynik pojawił sie w kolejnym <td> Kod <tr> <td> liczby podzielne przez 2 </td> <td> liczby podzielne przez 3 </td> <td> mnozenie </td> </tr> ![]() Kod <table border="1" >
<thead> <tr> <td>liczby przez 2</td> </tr> </thead> <tbody> <?php $array = []; $arrayValue = 50; for ($i = 0; count($array) < $arrayValue; $i += 1) { if ($i % 2 == 0) { $array[] = $i; echo "<tr><td>$i</td></tr>"; } } ?> </tbody> </table> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy chodziło Ci o taką tabelkę?
Ale ogólnie rzecz mówiąc. Najpierw ja utworzyłem sobie dwa zbiory liczb: - Podzielne przez 2 - Podzielne przez 3 A następnie, w kolejnej pętli, wyświetlam liczby podzielne przez 2. Z czego zakładam że w tabelce mają to być pierwsze N liczb podzielne przez trzy. Bo liczb podzielnych przez 2 jest więcej.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a móglbys mi jeszcze powiedziec jak zrobic aby wyswietlało sie 50 elementów w kazdej kolumnie a nie 50 liczb? wiem ze jest funkcja count($tablica) ale nie wiem zbytnio jak ja wrzucic do petli twojej :s
Ten post edytował graphix 15.02.2017, 19:09:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem co oznacza 50 elementów?
Chodzi Ci, że chcesz w tabeli wyświetlić 50 rzędów różnych kombinacji liczb, jeżeli tak, to należy zastosować pętlę do while() zamiast pętli for()
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć potrzebuje pomocy męcze sie juz od 2 dni i nie umiem sobie poradzić z tym zadaniem, musze zrobic tabele z 3 kolumnami 1 kolumna liczby podzielne przez 2 2 kolumna liczby podzielne przez 3 3 kolumna mnozenie liczb z kolumny 1 i 2 Chodzi wyłącznie o wyświetlenie tablicy? Można to zrobić bardzo prostym sposobem:
Chyba, że te dane są potrzebne w tablicy to wystarczy przypisać do tablicy i wyświetlić. Elastyczność kodu w tym przypadku jest zerowa ale coś za coś ![]() Ten post edytował maryaan 16.02.2017, 21:55:33 -------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:55 |