![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam w bazie zapisane typy plików, które można wysyłać na serwer w takiej formie : 'image/jpeg', 'image/png', 'appliccation/pdf', itd. Zapisałem to w bazie, żeby w razie czego łatwo dodawać typy plików. W php pobieram to do zmiennej $mime. Sprawdzam typ mime wysyłanych plików i zapisuje do $typ_pliku. I teraz chce zrobić
Problem w tym, że $tablica jest pusta. Gdy zamiast $tablica=array($mime); napiszę $tablica=array('image/jpeg', 'image/png', 'appliccation/pdf') ; to wszystko mi działa |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
var_dump($mime) i będziesz wiedział co jest nie tak.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba to nie jest rozwiązanie dla niego.
@marek Twoja wartość w zmiennej $mime jest tablicą, więc jeżeli chcesz przypisać do zmiennej $tablica, inną tablicę to wystarczy:
Tylko po co to robisz?, skoro w warunku sprawdzasz czy w tablicy $mime znajduje się igła $typ_pliku. W twoim przypadku gdybyś chciał się odnieść do wartości z $tablica, musiałbyś dopisać: [0] Czyli a gdy zrobisz tak, to wyświetli się to samo, ale kod będzie sensowniejszy:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I właśnie to było rozwiązanie dla niego, aby dowiedział się, że już pewnie ma tablicę. Jeszcze nie wiemy ilowymiarową.
Choć istnieje też prawdopodobieństwo, że mime ma jako jeden ciąg/string. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję. Już działa
Krótkie wyjasnienie. var_dump pomógł. Nie zauważyłem, że mime zadeklarowałem jako stałą , a nie zmienną ![]() Dzieki za zainteresowanie tematem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:08 |