![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, mam zapytanie w następującej formie:
Zmienna $text to value formularza, brak odpowiedniej funkcji sprawia, że bez problemu można dodać nowe wartości do kolumn znając strukturę bazy. Przykładowo wpisując w polu formularza: "przykladowytext, `kol_rank` = 9" domyślną kolumnę o nazwie kol_rank, która ma domyślną wartość 0 ustawimy na 9. I teraz pytanie do Was, czy wykorzystując brak odpowiedniej funkcji w zmienną $text można wrzucić update lub co kolwiek jakiejś innej tabeli? NP. delete * FROM table Prosiłbym o jakiś przykład. P.S. Kod, który opisuję znajduje się na moim serwerze, więc informacji nie wykorzystam na czyjąś niekorzyść. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
To co tutaj opisujesz to najzwyklej w swiecie SQLInjection.
Przejrzyj forum czy net a sie dowiesz jak w banalny sposob sie przed tym ochronic -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale moje pytanie dotyczy, czy da się wykonać delete innej tabeli w środku zapytania, zmiennej $text
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Pozostawiajac swoj skrypt podatny na SQLInjection dajesz potencjalnie dostep do kazdej komendy.
Tak trudno to poprawic? 10 sekund roboty. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
skrypt mam na localhost, pisząc ten temat chciałem się dowiedzieć, czy jest w ogóle możliwość(jeśli tak to proszę o przykład) stworzenia zapytania o którym pisze w pierwszym poście.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:45 |