![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 4 Dołączył: 5.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam sie w jaki sposób zrobić dobre menu w poziomie.. Tzn wchodząc w głab chciałbym, zeby mi się pojawiało coś na wzór tego co jest np. na tym forum, tzn. Linki php.pl -> Forum -> Skrypty php w bazie mam kilka tabel, w tej która mnie interesuje sa m.in. takie pola jak cat_id oraz parent_id, gdzie pole parent_id wskazuje numer cat_id.. Jak zrobić, żeby takie menu działało.. prubowałem tworzyć na sesjach, ale coś spartoliłem.. nie oczekuje odpowiedzi (no może troszeczke).. ale raczej wskazania w jaki sposób, czego użyć, itp.
-------------------- created by chomiczek
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czytales o 'drzewkach'?
-------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 4 Dołączył: 5.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No czytałem.. tylko, że.. hmmm.. no właśnie.. nie bardzo wiem jak to ugryźć.. tzn co i kiedy wyświetlać (tzn jak tworzyć to menu z linkami)
![]() -------------------- created by chomiczek
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2004 Skąd: Mielec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja uŻywam czegoś takiego, może i ty przerobisz skrypt, tak aby pasował do twojej strony.
Oczywiście zmienną $id musisz sobie pobrać z np adresu. Jeśli chcesz zobaczyć jak to dział u mnie to zapraszam Moja strona Ten post edytował Linandar 28.01.2005, 16:36:24 |
|
|
![]()
|
|
@Linandar
Hmm.. niby ok, ale coś u mnie nie działa.. de facto póki co zmieniłem kod w dwóch miejscach i niestety nie działa.. zwraca mi tylko tyle: -> Mój zmodyfikowany kod wygląda tak (te fragmenty, które zmieniłem):
oraz
czyli tak naprawdę zmieniłem tylko nazwy pól.. zastanawiam się co mogłem zrobić źle.. Masz może jakąś propozycję?? Sugestie?? P.S. Może (tzn. raczej napewno chodzi o nazwy pól w tabeli) W mnie to odpowienio: - cat_id to numer katalogu - nazwa to nazwa - parent_id wskazuje na cat_id (jesli parent_id == 0 wtedy jest to kategoria TOP Ten post edytował chomiczek 31.01.2005, 09:47:27 -------------------- created by chomiczek
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2004 Skąd: Mielec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytnie, czy zwraca ci też błędy, np: Warning: mysql_fetch_row()... czy tylko "->" ?
|
|
|
![]()
|
|
Zwraca mi tylko to.. byc moze że jest jakis błąd, ale nie widzę go... z doświadczenia wiem, że na tym serwerze wyłączone jest raportowanie błedów na ekranie i dlatego mogę nie widzieć nic..
![]() -------------------- created by chomiczek
|
|
|
![]()
|
|
no to na 99% nie masz pobranego identyfikatora. Nie czyta zmiennej $pid
np dla strony o identyfikatorze 3 musisz mieć ades w postaci: url/strona.php?pid=3 i wówczas odczytujesz zminną pid
zakładam, że linie wyprostowałeś. Ten post edytował Linandar 1.02.2005, 23:22:40 |
|
|
![]()
|
|
zmieniłem serwer i teraz wygląda to tak:
w tej: mam taki błąd: Warning: mysql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/*****/test/admin/index.php on line 133 natomiast w tej: mam taki: Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/****/test/admin/index.php on line 100 I to by było na tyle. -------------------- created by chomiczek
|
|
|
![]()
|
|
No to w takim razie masz dodładnie to, co opisałem ci w poprzednim poście. Pusisz pobrać a adresu wartość zminnej $qid.
można to zrobić na kilka sposobów. Ważne jest jednak to, że w adresie musi być umieszczony identyfikator strony! zakładając, że masz adres postaci: url/page.php?id={tutaj jakać wartość} pobierasz z niego info o id: powyższy kod umieszczasz zaraz pod znacznikiem <?php w swoim skrypcie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 15:03 |