![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zlecę wykonanie skryptu tworzącego pdf z poziomu PHP. Opis: 1.Na stronie wyświetla się lista dokumentów założonych w bazie MySql. 2.Przy każdym dokumencie znajduje się ikona ( powiedzmy lupa służąca do podglądu dokumentu ), w momencie kiedy użytkownik na nią kliknie otworzy się wygenerowany dokument w pdf. W stworzonym skrypcie powinna być możliwość pobrania ID dokumentu, tak by można pobrać dane z bazy do wyświetlenie. Stworzony dokument pdf ma zawierać 3 podstawowe elementy: nagłówek, treść i stopkę. W nagłówku ma znajdować się tabelka w której będą wyświetlone informacje wpisane na sztywno np. Żółw oraz informacje pobierane z bazy danych np. $sop = $sql->query("SELECT * FROM `sop` where `id`='".$id1."' ") or die( mysql_error()); gdzie $id1 to id dokumentu w który kliknął użytkownik. Z istotnych rzeczy to dane w bazie są zapisane w utf-8. Ważne by dane w wyświetlanym nagłówku miały polskie znaki. Korzystałem sam z TCPDF, ale nie uporałem się z polskimi znakami. Dodatkowo w jednej z pozycji w tabeli ma być zawarta informacja o numerowaniu stron: strona 1 z 6, a w innej mozliwość wyświetlenia logo w postaci graficznej. Treść dokumentu pdf będzie pobierana z bazy danych ( oczywiście tam też będą polskie znaki ) Wskazane by było stworzenie dwóch różnych klas dla teksu jedna pogrubiona, a druga zwyczajna. Czcionka...może być times lub jakaś inna z popularnych zawierająca polskie znaki. Oczekuję również stworzenia tła dla dokumentu, tak by można było zmienić jego kolor, a także stworzenia znaku wodnego w formie teksu lub grafiki np. Kopia do odczytu. Stworzenie możliwości wyboru, czy dokument ma być drukowany, czy nie....pewnie też za pomocą jakieś klasy. Możliwość drukowania będzie wynikała ze statusu pobranego z bazy danych. Stopka na zawierać informacje o ilości stron: np strona 2 z 5 oraz mozliwość wstawienia logo. To są istotne elementy, najważniejsze to polskie znaki w nagłówku. Pozdrawiam i czekam na zainteresowane osoby. Sprawa dość pilna. PS. Proszę o podanie ceny i terminu realizacji. Ten post edytował dopal 27.01.2017, 13:06:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz czy masz dostęp do serwera, w sensie czy możesz tam wrzucić jakąś binarkę i ją wywołać. Bo z tymi TCPDF itp. śmieciami to się i Ty zamęczyłeś i ktokolwiek to weźmie to zamęczy i tych godzin Ci tyle nastuka, że zbankrutujesz
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz czy masz dostęp do serwera, w sensie czy możesz tam wrzucić jakąś binarkę i ją wywołać. Bo z tymi TCPDF itp. śmieciami to się i Ty zamęczyłeś i ktokolwiek to weźmie to zamęczy i tych godzin Ci tyle nastuka, że zbankrutujesz ![]() Tak jasne, że mam dostęp do serwera ![]() ![]() Gdybym miał jeszcze włosy na głowie, to pewnie już bym je wyrwał przez to. Tu chodzi głównie o te cholerne polskie litery w nagłówku. Ten post edytował dopal 27.01.2017, 14:53:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2014 Skąd: Krasnystaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miałem doświadczenia z TCPDF, nie jestem zachwycony. Teraz mam pozytywne doświadczenia z DOMPDF. Polskie znaki z moich doświadczeń (było też w TCPDF) w prosty sposób może rozwiązać (przynajmniej mam taką nadzieję) odpowiednia czcionka w renderowanym szablonie HTML.
font-family: DejaVu Sans; font-size: 10px; Używałem tego. Oczywiście jako CSS w renderowanym szablonie i też UTF-8 w bazie oraz UTF-8 do generowania. Ten post edytował daro0 27.01.2017, 15:05:10 |
|
|
![]()
|
|
Miałem doświadczenia z TCPDF, nie jestem zachwycony. Teraz mam pozytywne doświadczenia z DOMPDF. Polskie znaki z moich doświadczeń (było też w TCPDF) w prosty sposób może rozwiązać odpowiednia czcionka w renderowanym szablonie HTML. font-family: DejaVu Sans; font-size: 10px; Używałem tego. Oczywiście jako CSS w renderowanym szablonie i też UTF-8 w bazie oraz UTF-8 do generowania. Tu nie chodzi o samą czcionkę, bo sprawdzałem kilka i sama treść dokumentu generowała się poprawnie z polskimi znakami, jedynie przy nagłówku są problemy z polskimi znakami. O w mordę...chyba mi się udało te polskie znaki w nagłówku umieścić... Ale musze spadać z pracy do domu i na spokojnie w domu zerknę...bo może mi sie tylko w oczach już mieni ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Korzystam z mpdf, polskie znaki działają bez żadnych przeszkód, bez ściągania dodatkowych fontów itd..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 4.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz czy masz dostęp do serwera, w sensie czy możesz tam wrzucić jakąś binarkę i ją wywołać. Bo z tymi TCPDF itp. śmieciami to się i Ty zamęczyłeś i ktokolwiek to weźmie to zamęczy i tych godzin Ci tyle nastuka, że zbankrutujesz ![]() A na co ta binarka niby ? Ja korzystam z mPDF i ma wszystko co trzeba - własne fonty, znaki wodne, podziały na strony, obrazki itp.
Prosto, łatwo i przyjemnie. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki. Zlecenie nie aktualne. Jak sie uporałem z czcionką, to już reszta szybko poszła
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 14 Dołączył: 23.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie o binarkę najprawdopodobniej padło by zasugerować instalację narzędzia takiego jak wkhtmltopdf i przerzucenie na nie całej brudnej roboty.
Ten post edytował Lion 29.01.2017, 23:31:46 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.07.2025 - 05:34 |