![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam zrobione wiele lat temu strony PHP działające głównie na wysyłce danych z formularzy do bazy MySQL. Przez wszystkie te lata pracowało to znakomicie ale od jakiegoś czasu przestało..
Nie kontrolowałem zmian w PHP (bo nie było takich potrzeb) ale widać coś się zmieniło bo przestało mi dodawać rekordy do bazy danych. Trochę poczytałem i nie chcąc dokonywać zbytnich zmian zmieniłem polecenie poniższe: ....... if ($co == 'ddd') { // dodawanie rekord if ($aaaaa && $bbbbb && $ccccc) { $query = "INSERT INTO cosTam (aaaaa, bbbbb, ccccc) VALUES ('', $aaaaa+1000, '$bbbbb', '$ccccc');"; $wynik = mysql_query ($query); } ....... na na następujące (jest to fragment większej całości): ....... if($_POST['ddd']=='dodaj') { // dodawanie rekordu if ($_POST['aaaaa'] && $_POST['bbbbb'] && $_POST['ccccc']) { $query = "INSERT INTO cosTam (aaaaa, bbbbb, ccccc) VALUES (' ".$_POST['aaaaa']." ',' " .$_POST['bbbbb']." ',' " .$_POST['ccccc']." ');"; $wynik = mysql_query ($query); } } ....... i wszystko znowu działa dobrze. Jednak KIEDYŚ podczas samej wysyłki dodawałem do "aaaaa" wartość 1000 (taka jest potrzeba) i wszystko działało OK, a obecnie nie wiem jak ustawić w VALUES --- ' ".$_POST['aaaaa']." ' --- tak aby podczas wysyłki wartość była zwiększona o 1000. Proste ale dla mnie trudne ![]() ![]() Czy ktoś to zna ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To:
Na to:
Pamiętaj, że takie umieszczanie treści w bazie danych naraża Cię na ataki SQLinjection. Dowolna osoba, która obejrzy 5 minutowy tutorial na YouTube może uzyskać pełen dostęp do całej Twojej bazy danych! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za ostrzeżenie. Niestety nie jestem biegły w PHP i MySQL'u... Chyba siedem lat temu nauczyłem się trochę (tyle co było mi potrzebne) i stworzyłem sobie bazę w MySQL i zespół formularzy (to chyba było PHP 4) obsługujących moją małą firmę. Działał bez wpadki przez wiele lat (wiem o ryzyku). Obecnie nie mam ani potrzeby ani chęci przypominać sobie i pogłębiać wiedzy o PHP. Dlatego chcę jednym, najprostszym ruchem uaktualnić istniejące strony, a jest ich z 50 ale w strukturze są podobne do siebie. Dlatego potrzebuję podpowiedzi.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@ Damonsson a od kiedy text
'10 +1000' wlozony insertem do bazy da ci wartosc 1010 ? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aż się wystraszyłem, że rozum postradałem,
i sobie to napisałem, bo się jednak zawahałem, pomyślałem, może ja głupotę napisałem, a tu jednak bez niespodzianki, więc zamiast forum zalecam Ci wypad na sanki ![]()
Ten post edytował Damonsson 25.01.2017, 00:45:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie ma u mnie sniegu by isc na sanki
![]() Faktycznie, ja rozum postradalem. Zwracam honor ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:02 |