![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 31.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam tabele w której miedzy innymi znajduje się pole "data_urodzenia" chcialbym aby w zapytaniu stworzylo mi się nowe pole (obliczeniowe) wiek ... czyli poprostu chce obliczyc wiek danej osoby na podstawie posiadnej daty urodzenia... zasade znam mniej wiecej tworzeni w zapytaniu pol obliczeniowego jednak nie moge nigdzie znalesc funkcji ktora odejmuje daty ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Tarnów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Pozdrawiam,
kuba |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 31.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK Dzieki znalazlem tm to czego potrzebowalem... ale pojawil sie w związku z tym kolejny problem....
To moje zapytanie
zapytanie ldnie oblicza mi ten wiek i tworzy kolumne wiek ale po doaniu w WHERE warunku wiek=17 wylatuje taki błąd: Unknown column 'wiek' in 'where clause' czyzbym w jakis zly sposob owolywal sie do stworzonej kolumny wiek? czy do tych klumn obliczeniowych tzreba sie jkos specjlnie odwolywac? moze gdzie indziej jest w moim zapytaniu jakis blad? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
No wlasnie mam z tym okresleniem nazyw spory problem bo jak widac w zapytaniu tam sklejane sa 2 tabele i dotkowo jescze dochdzi to pole wyliczeniowe wiek... i wpisywalem nazwe jednej tabeli i drugiej ale dalej nie dziala
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Tarnów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co mi wiadomo, w klauzuli where nie mozna uzywac aliasow do kolum.
A sprobuj tak:
Glowy nie dam bo nie sprawdzalem ale na podbnym zapytaniu dzialalo. Mozesz zamiast wiek wstawic wzór go oblicajacy. -------------------- Pozdrawiam,
kuba |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm a ja to czytałem ale nie moge dojść jak ma być, mam tak:
Który ze zmarłych prezydentów żył najdłużej? tabela president i pola birth oraz death jak odjac w ten sposob: death-birth, data jest w postaci 1986-02-25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 04:07 |