![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 1 Dołączył: 4.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
coraz bardziej się zagłebiam w mysql, ale pewnie w złej kolejności ![]() Tak jak już pisałem wcześniej, w pracy mam bazę, ale nie mam bezpośredniego dostępu do MySqla. Użytkowników zawsze dodawał mi informatyk na serwerze i nigdy w to nie wnikałem. Dzisiaj zacząłem poznawać priviliges (zezwolenia?). Rano w internecie znalazłem wyrażenie SELECT, które pokazało mi wszystkie pozwolenia wszystkich użytkowników.
W domu włączyłem sobie Mysqla i jakaś testową bazę i widzę że w tym zapytaniu wyświetlają się pozwolenia nazwane AdministrativeRoles. Czym to się różni od SchemaPrivileges z następnej zakładki w Workbenchu? Jak wyrażeniem SELECT wyświetlić dane z tej drugiej zakładki? Dlaczego teraz w domu widzę że tych AdministrativeRoles jest 29, a w pracy każdy ma przypisane 28? Bo rozumiem że jeśli jakiegoś użytkownika chciałoby się ograniczyć do "readonly" należy zaznaczyć mu tylko SELECT tak? Ale to SELECT z AdministrativeRoles czy z SchemaPrivileges? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, co INFORMATION_SCHEMA pokazuje (nie mam możliwości sprawdzenia teraz), ale zobacz co pokazujeSHOW GRANTS, a co SHOW PRIVILEGES
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 1 Dołączył: 4.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie mam możliwości wykonania poleceń typu SHOW.
Moje zapytanie pokazuje kolumny: grantee (np. 'root'@'localhost') table_catalog (wszędzie def) privilege_type (każde z 28 uprawnień) is_grantable (wszędzie YES) I tych wierszy mam ilość użytkowników * 28 rodzajów uprawnień. Chodzi mi głównie o to czy SELECT z Administrative Roles to to samo SELECT co w Schema Privileges. Jeśli nie to w poleceniu REVOKE SELECT ..... FROM.... o które SELECT chodzi? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 07:36 |