![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dosyć często spotykam się ze stronami, gdzie w bardzo fajny sposób rozwiązano sposób przechodzenia do poszczególnych podstron witryny. Dla przykładu:
www.strona.pl/motoryzacja/audi/2 czyli znajdujemy się na drugiej stronie działu motoryzacja dla marki "Audi". Jest to o wiele prostszy zapis niż ten: www.strona.pl/index.php?p=motoryzacja&marka=audi&str=2 Zastanawiam się nad tym jaki plik odpowiada za rozbicie adresu na poszczególne składowe i przekierowanie do konkretnej strony. Nie zdziwił by mnie zapis w tej formie: www.strona.pl/index.php?p=motoryzacja/audi/2 gdzie mamy zmienną którą rozbijamy na części. Chciałbym się oprzeć na podobnym rozwiązaniu lecz bez użycia smartów. Czy ktoś może mi to wyjaśnić. -------------------- giełda szczecin
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2003 Skąd: Londyn / UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poszukaj informacji o mod_rewrite
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeczytałem artykuł Scannera "Przyjazne URLe" i już wszystko jasne.
Proste i bardzo fajne w użyciu. -------------------- giełda szczecin
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(tomaszh @ 2005-01-24 16:23:22) Przeczytałem artykuł Scannera "Przyjazne URLe" i już wszystko jasne. Proste i bardzo fajne w użyciu. Ja tam polecam mod_rewrite, coprawda nie jest to az takie proste i wymaga modulu na serwerze, ale za to rezultaty sa o niebo lepsze, glowna zaleta jest to ze nie trzeba za kazdym razem dodawac czegos do adresu a indeksowanie przez wyszukiwarki jest wprost bajeczne ![]() Moje zastosowania: www.semestr.pl/ www.icestyle.com.pl - strona wielojezyczna i jak widac dla polskiego nie wymaga po adresie dodawanai pl -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:30 |