![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jakiś czas temu zacząłem przygodę z symfony 3.
Napotkałem problem z pobraniem atrybutów klasy "category" w klasie "product" gdy używam klasy subcategory. Jak stworzyć relacje aby można było pobrać atrybut image z category i subcategory w klasie product. klasa category
klasa subcategory
klasa product
setery i getery generowane automatycznie. Klasy są przykładowe. Ten post edytował alfredNN 20.12.2016, 00:18:15 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomijając że subcategory mogłoby być typem category
![]() 1. Błąd - * @ORM\OneToMany(targetEntity="Sybcategory", mappedBy="category") 2. uzywaj z poziomu konsoli (app|bin)/console doctrine:schema:validate - przy @OneToMany lepiej używaj liczby mnogiej (categories, products, itp) 3. Odpowiadając na pytanie, $product->getSubcategory()->getImage() dla subcategory i $product->getSubcategory()->getCategory()->getImage() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź.
1. Literówka. Prawdziwe klasy są inne, Category, Subcategory i Product są tylko przykładami. 2. Dziękuje za cenną uwagę. 3. Gdzie użyć ten kod w modelu czy kontrolerze i jak potem wrzucić to do widoku, używam twig i zastanawiam się czy to dobre rozwiązanie. Co znaczy że "subcategory mogłoby być typem category "? Ten post edytował alfredNN 20.12.2016, 13:28:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To, że można stworzyć strukturę parent-child dla kategorii.
http://docs.doctrine-project.org/projects/...elf-referencing |
|
|
![]()
|
|
Mam jeszcze jedno pytanie, czy operacje np. liczbowe wykonywać w encji czy utworzyć klasę która będzie dziedziczyć po encji?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mam jeszcze jedno pytanie, czy operacje np. liczbowe wykonywać w encji czy utworzyć klasę która będzie dziedziczyć po encji? Wszystko zależy od tego, jak traktujesz encje. Można je traktować jako "rich model" i część logiki umieszczać własnie w nich, a można je traktować jako DTO. Powiedz jakie konkretnie operacje chcesz wykonać? Btw. pomysł z dziedziczeniem po encji i umieszczaniem operacji w klasie potomnej jest fatalny, katastroficznym, najgorszym z możliwych i po prostu głupim pomysłem. |
|
|
![]()
|
|
mnożenie, dzielenie i odejmowanie ogólnie obliczanie ceny uzależnionej od kilku czynników, mam napisane cały katalog strukturalnie a teraz postanowiłem zrobić to obiektowo.
Zastanawiam się jeszcze czy trzymać zdjęcia w mysql, do tej pory trzymałem lokalnie. zdjęcia ważą do 4M |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W bazie trzyma się tylko ścieżki do zdjęc na serwerze a nie same zdjęcia.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 03:46 |