![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziala odnajduje mi fraze w tekscie i zaznacza ja innym kolorem czcionki tylko jak wpisze "Fi" to zamienia mi wszystkie frazy w tekscie na "Fi" (na pierwsza duza litere), a jak wpisze "fi" to zamienia mi wszystkie na "fi" (na pierwsza mala litere), a ma odnajdywać ale nie zmieniać wilekości liter... Juz się mecze z tym kilka dni i nie moge nic wymyslec ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Eeee....coś chyba pomieszałeś w zeznaniach.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Eeee....coś chyba pomieszałeś w zeznaniach. Mam tekst "Mama szła do kina na film o Finansach i kocha takie filmy". - to jest $tresc Mam input do ktorego wpisuje szukana fraze "fi" Znajduje mi trzy frazy "film" "Finansach" "filmy" Znajduje i koloruje te frazy na wybrany kolor ALE zamienia na "film" "finansach" "filmy" Słowo "Finansach" zamienia na "finansach" - pierwsza litere na mała tak jak wpisalem w inpucie Mam input do ktorego wpisuje szukana fraze "Fi" Znajduje mi trzy frazy "film" "Finansach" "filmy" Znajduje i koloruje te frazy na wybrany kolor ALE zamienia na "Film" "Finansach" "Filmy" Słowo "film" zamienia na "Film" slowo "filmy" na "Filmy" - pierwsza litere na duza tak jak wpisalem w inpucie A ma odszukiwać i kolorować bez zmiany wielkości liter... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod który tu podałeś wyszukuje link i zamienia go na ciąg a. Nic nie związane z tym co opisujesz.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 18 Dołączył: 5.02.2016 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podaj kod, skąd bierzesz te $tresc, podejrzewam że z mysql.
|
|
|
![]()
|
|
Tutaj jest zamiana frazy szukanej na frazę zaznaczona innym kolorem czcionki. Tak $tresc biorę z bazy danych mysql tzn. Zapytaniem wyciągam szukaną frazę z tresci postu $tresc %$fraza% ale dokładny kod prześle za. 3 godz jak będę mail dostęp do kompa stacjonarnego bo teraz pisze z komórki. Podaj kod, skąd bierzesz te $tresc, podejrzewam że z mysql.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 18 Dołączył: 5.02.2016 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz dopisać do funkcji str_ireplace warunek, który sprawdza, czy litery w danym wyrazie są małe, czy duże.
Wyszukane słowa (czyli $pattern jak mniemam), wrzucasz w funkcji do jakiejś tablicy, robisz pętlę na tyle razy ile ma dana tablica indeksów, sprawdzasz wielkość znaków i dajesz return duża litera lub mała litera. |
|
|
![]()
|
|
Musisz dopisać do funkcji str_ireplace warunek, który sprawdza, czy litery w danym wyrazie są małe, czy duże. Wyszukane słowa (czyli $pattern jak mniemam), wrzucasz w funkcji do jakiejś tablicy, robisz pętlę na tyle razy ile ma dana tablica indeksów, sprawdzasz wielkość znaków i dajesz return duża litera lub mała litera. Coś w tym stylu??
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 460 Pomógł: 49 Dołączył: 5.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
regex option i
Ten post edytował trzczy 13.12.2016, 02:11:11 |
|
|
![]()
|
|
regex option i
Super działa tylko chodzi oto ze ma zaznaczyć tylko szukaną frazę a w Twoim kodzie zaznacza caly wyraz w ktorym znajduje sie szukana fraza |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 460 Pomógł: 49 Dołączył: 5.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Super działa tylko chodzi oto ze ma zaznaczyć tylko szukaną frazę a w Twoim kodzie zaznacza caly wyraz w ktorym znajduje sie szukana fraza To kwestia patternu regexa
|
|
|
![]()
|
|
To kwestia patternu regexa
I juz wszystko jest ok;) Dzieki ziomek za pomoc i ost. pytanko ![]() Ale jak wyszukam frazę która znajduje się w linku np. Szukam frazy="one" a treść="Mama czyta info na http://onet.pl" Pierwsza część skryptu przekształca napis w link natomiast jak zrobie wyszukanie to mi rozwala link np. onet.pl" class="login13">http://www.onet.pl. i link nie dziala ;( |
|
|
![]()
|
|
Chaotycznie jakoś pytasz. Może napisz CO ma być przetworzone na CO. Podaj nawet kilka przykładów. Bez uogólnień i skrótów myślowych.
|
|
|
![]()
|
|
Chaotycznie jakoś pytasz. Może napisz CO ma być przetworzone na CO. Podaj nawet kilka przykładów. Bez uogólnień i skrótów myślowych. $tresc="Mama siedzi na komputerze i czyta wiadomości na http://www.onet.pl. Mama i siostra sa podobne one lubią grać wspolnie w gry planszowe One sa jedyne w swoim rodzaju." $fraza="one" Wyszukać i zaznaczyć innym kolorem czcionki szukaną frazę w tresci wiadomości przy czym fraza "one" wystepuje rownież w treści linka który przekształcony za pomocą
Ulega zepsuciu po wyszukaniu danej frazy
Wyszukanie juz dziala ale po porstu psuje link w tresci wiadomosci a po zaznaczeniu frazy w linku powinien on jeszcze odsylac poprawnie do wybranej strony. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
$tresc="Mama siedzi na komputerze i czyta wiadomości na http://www.onet.pl. Mama i siostra sa podobne one lubią grać wspolnie w gry planszowe One sa jedyne w swoim rodzaju." $fraza="one" Zatem powyżej są dane wejściowe. I teraz: nie opisuj, co działa, a co nie działa, tylko podaj, co ma się znaleźć na wyjściu. Pewnie jakiś string. Więc go wymyśl i tu wklej. |
|
|
![]()
|
|
Przecież podał Ci.
Rozlatuje mu się link, który nie odsyła do poprawnej strony. Wydaje mi się, że miałeś już na to kod? Po prostu musisz później zmieniony kod (po wyszukaniu słowa i nadaniu mu koloru) ponownie przekształcić, wyszukując link, a następnie zmienić go w hyperlink.
//nie wiem czy działa, to Twój kod z poprzednich postów. Ten post edytował Niree 14.12.2016, 02:07:57 |
|
|
![]()
|
|
Przecież podał Ci. Nie podał. A przynajmniej nie mogę znaleźć. Jest tylko opisowo podane, czego autor wątku się spodziewa. Takie pytania o konwersje czegoś na coś, takie wątki forum, powinny zawierać konkretnie podany spodziewany wynik. Powinny też pokazać inne przykłady działania.Np. Cytat Pracuję nad aplikacją, która zamienia co drugą literę na dużą. Aplikacja uwzględnia parametr w, który oznacza, że cyfry pomija się w rozważaniach. Przykłady działania tej aplikacji: DANE WEJŚCIOWE: abcd w=true WYNIK: aBcD DANE WEJŚCIOWE: a5bcd w=true WYNIK: a5BcD DANE WEJŚCIOWE: abcd w=false WYNIK: a5bCd DANE WEJŚCIOWE: 123c56 w=true WYNIK: 123C56 DANE WEJŚCIOWE: 123c56 w=false WYNIK: 123c56 Powyższy przykład podania problemu rozwiewa mnóstwo wątpliwości. Pomimo że wydaje się, że sam opis Cytat Pracuję nad aplikacją, która zamienia co drugą literę n dużą. Aplikacja uwzględnia parametr w, który oznacza, że cyfry pomija się w rozważaniach. byłby wystarczający.A i tak Pomagająca Osoba może mieć jeszcze pytania do Autora Wątku np. co robić z białymi znakami itp. Ten post edytował trzczy 14.12.2016, 13:13:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 01:30 |