![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, potrzebuje kod php, który będzie mi wyświetlał wynik z uzupełnionego formularza który już zrobiłem w kompozerze. Jednak w php to ja za bardzo nie ogarniam i proszę was o pomoc w stworzeniu owego kodu
![]() Coś tam próbowałem, ale nie wyszło. Formularz oraz wynik (cztery.php) w załączniku. ![]() FORMULARZ: CODE <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd"> <html><head> <meta http-equiv="Content Type" content="text/html;charset=iso-8859-2"><title>Dane osobowe</title> <style type="text/css"> div.formularz { border-style: solid; border-width: 5px; background-color: #ffb001; float: left; width: 600px; } </style></head> <body> <div class="formularz"> <form action="cztery.php" method="get"> <h3 style="text-align: left;"><big><big>Dane osobowe</big></big></h3> <div style="text-align: left;"> Imię(*): <input name="imię" type="text"> <p></p> Nazwisko: <input name="nazwisko" type="text"> <p></p> Płeć: <br> <input name="gender" type="radio"> Mężczyzna <br> <input name="gender" type="radio"> Kobieta <p></p> Email(*): <input name="Email(*)" type="text"> <p></p> Data urodzenia:<input name="data urodzenia" type="text"> (rrrr.mm.dd) <p></p> ul: <input name="ul" type="text">nr <input size="5" name="nr">/ <input size="5" name="/"> <p></p> Kod pocztowy: <input name="Kod pocztowy" type="text"> <p></p> Miasto: <input name="Miasto" type="text"> <p></p> Województwo(*) <select size="1" name="Województwo"><option>dolno¶l±skie</option><option>kujawsko-pomorskie</option><option>lubelskie</option><option>lubuskie</option><option>łódzkie</option><option>małopolskie</option><option>mazowieckie</option><option>opolskie</option><option>podkarpackie</option><option>podlaskie</option><option>pomorskie</option><option>¶l±skie</option><option>¶więtokrzyskie</option><option>warmińsko-mazurskie</option><option>wielkopolskie</option><option>zachodniopomorskie</option><option></option></select> <p></p> Uwagi: <textarea name="Uwagi" cols="80" rows="8">Wpisz swoje uwagi</textarea> <p></p> Zainteresowania: <p></p> <input name="Sport" type="checkbox"> Sport <br> <input name="Muzyka" type="checkbox"> Muzyka <br> <input name="Turystyka" type="checkbox"> Turystyka <br> <input name="Literatura" type="checkbox"> Literatura <p></p> <input name="submit" value="Wy¶lij" type="submit"> <button type="reset">Wyczysć</button> </div> </form> </div> </body></html> KOD WYNIK PHP : CODE <html>
<head> <META HTTP-EQUIV="Content Type" CONTENT="text/html;charset=iso-8859-2"> </head> <body> Imię(*) : <?php echo $_GET["imie"] ?> <br> Nazwisko : <php echo $_GET["nazwisko"] ?> <br> Płeć : <?php echo $_GET["plec"] == 'on' ? 'Kobieta : 'Mężczyzna'?> <br> Email : <?php echo $_GET["email"] ?> <br> Data Urodzenia : <?php echo $_GET["data"] ?> <br> Ul. : <?php echo $_GET["ul"]?> <?php echo $_GET["nr"]?> / <?php echo $_GET["nr2"]?><br> Kod pocztowy : <?php echo $_GET["kod"] ?> <br> Miasto :<?php echo $_GET["Miasto"] ?> <br> Województwo : <?php echo $_GET["Wojewodztwa"] ?> <br> Uwagi : <?php echo $_GET["Uwagi"] ?> <br> Zainteresowania : <?php if ($_GET["Zainteresowania"]="Sport" {echo "Sport <br>"; ); if ($_GET["zainteresowania"]="Muzyka") {echo "Muzyka <br>";); if ($_GET["zainteresowania"]="Turystyka" ) </body> </html> Ten post edytował danceman96 1.12.2016, 18:58:58
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Po to mamy forum by na niego wklejac kod a nie do jakis zewnetrzynych spakowanych plikow. Ludzie maja co robic a nie sciagac twoje pliki, je rozpakoywac i probowac odpalic.
Twoja forma pytania tez jest daleka od idealu temu przenosze twoj temat na gielde ofertt -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sorka, już poprawione
pomoże ktoś ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poprawny plik cztery.php
Name w inputach formularza ma się zgadzać z tym co printujesz z $_GET. I nie używaj tam polskich nazw ani spacji. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie !
Jednak prosiłbym jeszcze o poprawienie mojego formularza, bo wywala błędy w różnych linijkach kodu. Błędy wywala przy kodzie z ulicą gdzie trzeba dodatkowo podać numer domu / mieszkania oraz przy zainteresowaniach. Oprócz tego w wyniku z formularza nie pokazuje polskich znaków. Ten post edytował danceman96 4.12.2016, 12:54:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak mówiłem. Masz poprawić name poszczególnych pól żeby się zgadzały. Czyli jak odczytujesz $_GET["plec"] to name=plec a nie gender.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
w formularzu przy płci mam tak:
Płeć: <br> <input name="plec" type="radio"> Mężczyzna <br> <input name="plec" type="radio"> Kobieta <p></p> a w wyniku tak: Płeć : <?php echo ($_GET["plec"] == 'on') ? 'Mężczyzna' : 'Kobieta'; ?> <br> W wyniku wyświetla mi tylko Mężczyzna, nawet jak zaznaczę Kobieta. Mógłbyś zastosować poprawkę ? No i dalej nie wiem jak naprawić te zainteresowania oraz brak polskich znaków mimo iż mam wpisane charset iso itp. FORMULARZ: CODE <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd"> <html><head> <meta http-equiv="Content Type" content="text/html;charset=iso-8859-2"><title>Dane osobowe</title> <style type="text/css"> div.formularz { border-style: solid; border-width: 5px; background-color: #ffb001; float: left; width: 600px; } </style></head> <body> <div class="formularz"> <form action="cztery.php" method="get"> <h3 style="text-align: left;"><big><big>Dane osobowe</big></big></h3> <div style="text-align: left;"> Imię(*): <input name="imie" type="text"> <p></p> Nazwisko: <input name="nazwisko" type="text"> <p></p> Płeć: <br> <input name="plec" type="radio"> Mężczyzna <br> <input name="plec" type="radio"> Kobieta <p></p> Email(*): <input name="email" type="text"> <p></p> Data urodzenia:<input name="data urodzenia" type="text"> (rrrr.mm.dd) <p></p> ul: <input name="ul" type="text">nr <input size="5" name="nr1">/ <input size="5" name="nr2"> <p></p> Kod pocztowy: <input name="kod" type="text"> <p></p> Miasto: <input name="miasto" type="text"> <p></p> Województwo(*) <select size="1" name="wojewodztwa"><option>dolno?l?skie</option><option>kujawsko-pomorskie</option><option>lubelskie</option><option>lubuskie</option><option>łódzkie</option><option>małopolskie</option><option>mazowieckie</option><option>opolskie</option><option>podkarpackie</option><option>podlaskie</option><option>pomorskie</option><option>?l?skie</option><option>?więtokrzyskie</option><option>warmińsko-mazurskie</option><option>wielkopolskie</option><option>zachodniopomorskie</option><option></option></select> <p></p> Uwagi: <textarea name="uwagi" cols="80" rows="8">Wpisz swoje uwagi</textarea> <p></p> Zainteresowania: <p></p> <input name="Sport" type="checkbox"> Sport <br> <input name="Muzyka" type="checkbox"> Muzyka <br> <input name="Turystyka" type="checkbox"> Turystyka <br> <input name="Literatura" type="checkbox"> Literatura <p></p> <input name="submit" value="Wy?lij" type="submit"> <button type="reset">Wyczysć</button> </div> </form> </div> </body></html> WYNIK: CODE <html>
<head> <META HTTP-EQUIV="Content Type" CONTENT="text/html;charset=iso-8859-2"> </head> <body> Imię(*) : <?php echo $_GET["imie"]; ?> <br> Nazwisko : <?php echo $_GET["nazwisko"]; ?> <br> Płeć : <?php echo ($_GET["plec"] == 'on') ? 'Mężczyzna' : 'Kobieta'; ?> <br> Email : <?php echo $_GET["email"] ?> <br> Data Urodzenia : <?php echo $_GET["data_urodzenia"] ?> <br> Ul. : <?php echo $_GET["ul"]?> <?php echo $_GET["nr1"]?> / <?php echo $_GET["nr2"]?><br> Kod pocztowy : <?php echo $_GET["kod"] ?> <br> Miasto :<?php echo $_GET["miasto"] ?> <br> Województwo : <?php echo $_GET["wojewodztwa"] ?> <br> Uwagi : <?php echo $_GET["uwagi"] ?> <br> Zainteresowania : <?php if ($_GET["Zainteresowania"]=="Sport") {echo "Sport <br>"; } if ($_GET["zainteresowania"]=="Muzyka") {echo "Muzyka <br>";} if ($_GET["zainteresowania"]=="Turystyka" ) {} ?> </body> </html> Ten post edytował danceman96 4.12.2016, 13:16:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Pola radio wymagaja atrybutu VALUE by mozna je bylo poprawnie rozpoznac.
Dodaj ten atrybut z wartoscia dla poszczegolnych radio a potem nie porownuj do ON tylko do wybranej VALUE -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nie bardzo wiem jak... przyznam jestem trochę zielony w temacie, a dużo na głowie teraz mam żeby się na spokojnie tego uczyć :/
|
|
|
![]()
|
|
Pierwszy z brzegu wynik http://www.html5-tutorials.org/forms/radiobuttons/
Zrób sobie na początku cztery.php var_dump($_GET); Dostaniesz wszystkie zmienne przesłane do strony. Porównaj co jest wysyłane z tym co sprawdzasz. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 03:17 |