![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2012 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Otóż mam kod który ma wyszukiwać w bazie dane użytkownika wyszukując po kodzie
kod jest w zmiennej $haslo Kod $sql = "SELECT * FROM `user` WHERE kod=$haslo"; $result = $connection->query($sql); if ($result->num_rows > 0) { // output data of each row while($row = $result->fetch_assoc()) { //tutaj kod wyswietlajacy dane z tabeli i przetwarzajacy je } } else { echo "0 results"; } $connection->close(); exit; jeśli wpiszę "id=2" zamiast "kod=$haslo" albo id=$haslo i nadal wartość $haslo = 2 to wyszukuje dane poprawnie ale gdy próbuje wyszukać po nazwie, kodzie lub innych kolumnach nie działa :/ przykładowo: $sql = "SELECT * FROM `user` WHERE id=3"; działa poprawnie $sql = "SELECT * FROM `user` WHERE kod=abc"; nie działa - zwraca 0 results baza ma następujące kolumny: ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
podstawy baz danych sie klaniaja
kod=abc jest niepoprawnym warunkiem. abc to jest text wiec kod='abc' przenosze na przedszkole -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2012 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no dobrze, a jeśli chcę aby była tam zmienna? wtedy jak?
w co to wrzucić? kod=`$zmienna` kod="$zmienna" kod='$zmienna' ? EDIT: dobra już wszystko działa. zrobiłem tak: $sql = "SELECT * FROM `user` WHERE kod='$haslo'"; i działa ![]() dziękuję za pomoc Ten post edytował Moris299 29.11.2016, 16:49:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To wtedy nie tak jak zrobiłeś otwierając innym drogę do włamania tylko http://php.net/manual/en/mysqli.prepare.php
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:43 |