![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, Napotkałem ciężkie dla mnie zadanie. Mianowicie, czy jest możliwość importu danych do MYSQL z poziomu PHP bez użycia phpmyadmin?
chodzi mi o to ze będzie przycisk do wybrania pliku Excel z komputera, plik będzie miał postać oczywiście podstawowej tabeli a1 | a2 | a3 | ------------------ 1 | x1 | y1 | 2 | x2 | y2 | 3 | x3 | y3 | 4 | x4 | y4 | i ten sam wzór tabela w MYSQL Szukałem po forach natomiast wszędzie podają przykłady na konwertowanie pliku itp itd |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tzn ja nie wiem jak się do tego zabrać tak od a do z. Jestem zielony w PHP a przydało by mi się to ogromnie tylko tak jak mowie nie wiem jak to zrobić żeby odczytać coś z pliku i wrzucić to do bazy
A zależny mi na tym żeby można było wybrać plik z komputera i wgrać od razu do bazy ponieważ takie coś nie będzie aktualizowała tylko jedna osoba. wiem ze jest takie coś możliwe bo już się z tym spotkałem ale totalnie nie wiem jak to działa. oczywiście ja nie chce gotowego kodu czy coś tylko bardziej mi zależy na tym żeby ktoś z doświadczonych użytkowników nauczył mnie (wytłumaczył) jak to działa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz stworzyć formularz z inputem type=file pobrać plik zapisać. Otworzyć go w PHP za pomocą PHPExcel (opcjonalnie gotowymi funkcjami do obsługi csv jeśli jest w takim formacie), wybrać co potrzebujesz, za pomocą rozszerzenia mysqli albo PDO zapisać dane do bazy. Jeśli nic kompletnie nie umiesz to myślę że jest za trudne. Lepiej to komuś zleć.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje za rozjaśnienie sprawy
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 05:00 |