![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tabelę
NAZWA | ID_PRODUKTU | SZTUK spodnie 1 | 1000 | 21 spodnie 2 | 1000 | 11 czapka | 2000 | 6 bluzka | 5000 | 6 spodnie 3 | 1000 | 55 I teraz chciałbym wyciągnąć wszystkie dane z powtarzającego się rekordu ID_PRODUKTU 1000 czyli wynik powiedzmy echo otrzymany ma być taki: PRODUKT: 1000 NAZWA: spodnie 1, spodnie 2, spodnie 3 SZTUK: 87 Czyli chcę mieć podane wszystkie nazwy i zliczoną ilość sztuk przy czym jak widać ma być to jeden wynik z pobranymi wszystkimi nazwami i zliczoną ilością sztuk bo wychodzi mi jak na razie jedno pod drugim i nie ma co z tym zrobić. Czy jest w ogóle opcja wyfiltrowania tego? ewentualnie nakierujcie mnie co tutaj może dobrze to obsłużyć. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz dwie możliwości.
1. Układanie sobie danych już po pobraniu poszczegolnych wierszy w pętli. Czyli pobierasz tak jak mowisz jedno pod drugim i robisz np pętle: $rows = [];
Później wystarczy polaczyc nazwy przecinkiem i jestes w stanie wyswietlic to co potrzebujesz 2. W zapytaniu użyjesz sum() do policzenia sztuk, group_concat() do polaczenia nazw przecinkiem, i group by ID_PRODUKTU. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciężko mi zrozumieć... Wyświetlam dane w pętli:
No i wiadomo z tabeli, którą podałem wyświetli mi wszystkie rekordy jedno pod drugim, ale nie rozumiem, jak użyć twojej metody. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc nie wyświetlaj danych w tej pętli. W tej pętli stwórz sobie tablicę o strukturze, która umożliwi Ci wyświetlenie danych w takiej formie w jakiej potrzebujesz. Wyświetlisz sobie później.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 33 Dołączył: 8.09.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 19:39 |